Дали да бъде отменен институтът на запрещението за хората с ментални увреждания, какви да са мерките за подкрепа, гарантиращи, че лицата с увреждания ще получат необходимата подкрепа за упражняване на правата си самостоятелно, без заместване на волята им и каква да е регламентацията по отношение на упражняването на личните им права. Това са част от въпросите, които са поставени за обществено обсъждане в консултационния документ по отношение на бъдещия проект на Закона за физическите лица и мерките за подкрепа /ЗФЛМП/, който Министерството на правосъдието публикува на сайта си и на портала за обществени консултации http://www.strategy.bg/, съобщава правосъдното ведомство, цитирано от БТА.

Проект на ЗФЛМП е бил одобрен от Министерския съвет през август 2016 г. след поредица от публични обсъждания и кръгли маси с участието на магистрати, народни представители, неправителствени организации на лица с интелектуални затруднения и психични проблеми, международни и български експерти в областта на правата на хората с увреждания и др.специалисти, припомнят от Министерството на правосъдието.

В 43-то Народно събрание той е бил подкрепен на първо четене от Комисията по правни въпроси, Комисията по вероизповеданията и правата на човека, Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, Комисия по труда, социалната и демографската политика и Комисията по здравеопазването, но поради предсрочното прекратяване на пълномощията на 43-то Народно събрание той не бе внесен в пленарна зала.

С оглед на предвидените в законопроекта множество изменения и допълнения в други нормативни актове, както и на измененията в Закона за нормативните актове, влезли в сила междувременно, е необходимо извършването на цялостна предварителна оценка на въздействието му. Задължителен елемент от нея са консултации със заинтересованите страни, които предхождат изготвянето на проекта, се посочва още в съобщението.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar