Служебният министър на правосъдието Крум Зарков призова депутатите да излъчат изборните си членове в различни органи с изтекъл мандат, сред които Висшият съдебен съвет, Съдебният инспекторат и Конституционният съд.

Пред парламентарната Комисия по конституционни въпроси Зарков напомни, че в писмо до Народното събрание председателят на Конституционния съд Павлина Панова е отбелязала, че вече от месеци в съда има две непопълнени места.

На първото заседание на Комисията по конституционни въпроси беше коментирано становището на Венецианската комисия по законодателните предложения за отчетност и контрол на главния прокурор. По думите на министър Зарков те отиват отвъд наказателното преследване и поставят въпроса за статута и правомощията на обвинител №1.

В края на октомври Венецианската комисия даде положителна оценка на идеите, разработени от екипа на бившия правосъден министър Надежда Йорданова, но настоя за цялостен подход, който да включва преразглеждане на институционалната структура на Висшия съдебен съвет и на неговата Прокурорска колегия, както и ограничаване на функциите на държавното обвинение извън сферата на наказателното право.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar