Съставянето на правителство е спасило парламентарната република от разгром, след десетмесечната власт от един самозабравил се президент, се казва в позиция на инициативата „Правосъдие за всеки“, изпратена до медиите. От организацията посочват, че най-важните задачи пред депутатите са приемането на редовен бюджет за 2023 г. и конституционната реформа в съдебната власт.

От „Правосъдие за всеки“ обаче отбелязват, че не приемат „менторство, ръководна или надзорна роля на Делян Пеевски в писането, внасянето или процеса по приемане на конституционен проект за изменения в глава „Съдебна власт“ на Конституцията. Посочва се също, че е недопустимо той да влезе в нейното ръководство.

От „Правосъдие за всеки“ искат среща с лидерите на коалицията и парламентарната група на „Продължаваме промяната – „Демократична България“ най-късно в началото на следващата седмица, за да обсъдят промените в Конституцията.

Пълният текст на позицията вижте тук:

Вчера с огромни компромиси и мъчителни преговори бе избрано първото редовно правителство на Република България след десетмесечно управление на служебни правителства на един самозабравил се президент, напуснал сградата на Народното събрание демонстративно, без да уважи клетвата на новите министри.

Поздравяваме избрания за министър-председател академик Николай Денков, както и неговия заместник и външен министър Мария Габриел за търпението и разума, с който подходиха към този безпрецедентен досега начин за съставяне на кабинет. Така на практика те спасиха парламентарната република от разгром в полза на едноличната президентска власт! Поздравяваме и новите министри, които ще имат много тежки задачи за решаване в следващите месеци, за да възвърнат доверието в държавността!

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 г. и конституционната реформа в съдебната власт, която вече не търпи никакво отлагане, особено след „взривовете“ на записи, компромати и искания за оставки в прокуратурата и ВСС.

„Правосъдие за всеки“ има споразумение с вас за конкретни идеи за конституционни изменения в глава „Съдебна власт“ на КРБ и срокове за внасяне на конституционен проект. Вие заявявате публично, че вече имате готов такъв проект. В същото време от групата на ДПС също декларират, че имат конституционен проект още от миналия парламент и искат той да бъде основа за обсъждане в настоящото 49-о НС.

В последните дни скандално известният депутат Делян Славчев Пеевски, по-известен като сваленият от народа шеф на ДАНС за един ден и титуляр в списъка „Магнитски“, заявява публично в кулоарите на НС, че той ще е надзорникът на съдебната реформа и конституционният проект на ДПС ще е основен при дебатите в конституционна комисия. От днес вече твърди, че ще изготвяте общ конституционен законопроект с ДПС, който ще е единствен!? Не знаем дали това е истина или така се представя от самия Пеевски, чиято цел явно е да изчисти образа си в международен план и да покаже сила.

Нужно е да изразим категоричното си становище, че НЕ ПРИЕМАМЕ менторство, ръководна или надзорна роля на Делян Пеевски в писането, внасянето или процеса по приемане на конституционен проект за изменения в глава „Съдебна власт“ за реформи в прокуратурата, състава и структурата на ВСС! Пеевски е онази „червена линия“, която не можем да пресечем и искрено се надяваме и вие, които декларирахте многократно, че ще проведете истинска битка с корупцията и не бихте дори говорили с лица от списъка „Магнитски“, няма да го направите. Днес Делян Пеевски бе избран за член на Конституционната комисия, а упорито се говори, че ще влезе дори в нейното ръководство, което за нас е напълно недопустимо. Комисията следва да бъде председателствана от народен представител от ДБ или ПП, след като за правосъден министър бе избран доц. Атанас Славов и при ясната заявка на Христо Иванов за водещата роля на ПП-ДБ в процеса на съдебната реформа!

Искаме да осъществим и среща с лидерите на коалицията и ПГ на ПП-ДБ най-късно в началото на следващата седмица, за да поговорим честно и открито по всички тези въпроси, в удобно за вас време!

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar