На дискусионен форум под наслов „Върховенство на справедливостта и правосъдието“ гражданското сдружение „Правосъдие за всеки“ раздаде признания за активност на общественици, журналисти, граждански активисти. В памет на покойния преподавател по право Кристиан Таков сдружението обяви признание за него под наслов „За справедливост и право“.

А учредената неотдавна фондация на името на доц. Кристиан Таков присъди първото си обявено „Признание за битка за право и справедливост“ на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Признанието връчи майката на Кристиан Таков г-жа Галя Йончева. В краткото си емоционално слово тя отбеляза припокриването на високи морални принципи у двамата юристи. В отговор Лозан Панов отбеляза, че за ограничаване на злото са необходими непрестанни, ежедневни усилия, които при всички случаи са неблагодарни, а може да се окажат и опасни.

Обществен съвет към сдружение „Правосъдие за всеки“ отличи с признания в 7 категории, включително за студентски статии на тема „Съдебната реформа през погледа на младите“.

Признание за преподавател по право получи проф. Николай Найденов от СУ „Св. Климент Охридски“. С признания за личност с активна гражданска позиция и за колективна активна гражданска позиция са удостоени Велислав Минеков и гражданско сдружение БОЕЦ. А адвокатът Стефан Левашки, който е и председател на Пловдивската адвокатска колегия, получи приза за правозащитник. Конкретно бе посочено, че той е поел про боно защитата на бездомника от Пловдив, обвинен и осъден за подпалването на тютюневия склад.

За първи път преди три години „Правосъдие за всеки“ присъди признания за активност в полза на правото и справедливостта, по време на посещението на бившия министър на правосъдието на Румъния Моника Маковей.

Този път кръгът на отличените е разширен. Четирима журналисти получиха признанието като знак за значението на журналистическите разследвания и анализи на медиите в битката за независима съдебна власт: Димитър Стоянов (сайта „Биволъ“), Силвия Великова (БНР), Зорница Маркова и екип по проекта КТBfiles за книгата „Държавата КТБ“ и Полина Паунова (Медиапул) бяха единодушно отличени от обществения съвет.

В дискусията, която последва, взеха участие много юристи – сред тях и председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов, общественици, блогъри, студенти и преподаватели.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar