В обвинителния акт е посочено село Яворово, което от 1957 г. се казва Яврово

Правописна грешка в обвинителния акт стана причината производството срещу подсъдимия за измама Мирослав Кръстев да бъде прекратено и делото да се върне на прокуратурата в Пловдив. В него е записано, че е мъжът е измамил Ангел Даскалов и Мирослава Янчева, че ще им построи сглобяема къща в пловдивското село Яворово, известно като родното място на писателя Николай Хайтов.

„Такова село има в Старозагорска и Кърджалийска област. В Пловдивска има Яврово. Ако става въпрос за него – до 1957 г. се е казвало Яворово, но е променено“, мотивира решението си съдия Зорница Тухчиева. Представителят на пострадалите адвокат Иван Маринов попита дали това не може да се приеме за техническа грешка и делото все пак да тръгне, но според арбитъра неточността ограничава правото на защита на подсъдимия.

Мирослав Кръстев е от Димитровград, но в залата обясни, че в момента живее в Плевен. Той е собственик и управител на фирма, занимаваща се с производство и търговия с дървен материал. Тя няма склад, машини или касов апарат и никога не е извършвала дейност. Въпреки това обаче Кръстев пуснал обява за сглобяеми къщи онлайн, хвалейки се с богат опит. Цената му била много по-изгодна от тези на конкуренцията и това грабнало вниманието на Ангел Даскалов.

„Дойде и изкопа 2 дупки. След това ходехме в село Българене, там ни показа някакво скеле, уж на нашата къща“, обясни пред „24 часа“ пострадалият през октомври, когато Районният съд направи опит да стартира делото, но Кръстев беше болен. Преди това пък претърпял катастрофа.

За периода от 11 ноември 2018 до 27 май 2019 пострадалото семейство е превело на мнимия строител 33 100 лв. на вноски. По телефона той ги подканвал да платят по-скоро, а през юни 2019 г. прекъснал контакт с Даскалов и Янчева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar