Депутатите от правната комисия отложиха вчера първото гласуване на промените в Правилника за организацията и дейността на НС, внесени от БСП, с които се предлага депутатските заплати да се намалят с 543 лева. Очаква се предложението на опозицията да се разисква заедно с това на ГЕРБ за санкциониране със 750 лв. на депутати, които не са били в пленарна зала по време на поименна проверка.

„Съжалявам за подхода, който е избрал Данаил Кирилов – да внесе безумно предложение, за да „затапи“ дебата за депутатските заплати. За трети път се опитваме да поставим въпроса как се формират възнагражденията. Въпросът не е част от правилника, а от финансовите правила към него и може да се обсъди отделно“, заяви зам.-председателят на ПГ „БСП за България“ Крум Зарков.

Наред с глобата, разстрел трябва да има, пошегува се депутатът от ДПС Хамид Хамид. Партията му също подготвяла изменения в парламентарния правилник. Съпартиецът му Йордан Цонев поиска справка за заплатите на евродепутатите и на германските депутати спрямо минималната работна заплата.

В решение на КС се казва, че основно конституционно задължение на депутата е да присъства в пленарна зала, да участва в дебата по обсъжданите въпроси и да гласува, заинати се гербаджията Данаил Кирилов.

Депутатите спориха и по предлаганите от ГЕРБ промени в Избирателния кодекс. ИК трябва да се променя само за да се повиши честността, а ГЕРБ вървят в обратната посока, заяви Зарков и отново настоя да не се отменя въвеждането на машинно гласуване. ДПС подкрепя машинното гласуване, но не и дистанционното електронно подаване на глас, подчерта Йордан Цонев. Преди това шефът на комисията Ивилина Алексова поиска удължаване на сроковете за машинното гласуване, за да може да се осигури тестване на устройствата. Припомняме, че от 2014 г. законът предвижда въвеждане на подобен вот. Тестове вече бяха проведени, но техника така и не бе осигурена.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar