Депутатите от парламентарната правна комисия отхвърлиха вчера президентското вето и отново гласува разпоредбите от Закона за държавната собственост. Текстовете бяха подкрепени гласовете на 9 депутати, а трима гласуваха с „против“.
Припомняме, че президентът Румен Радев върна за ново разглеждане част от промените в закона, гласувани от НС на 10 октомври т.г. Според него с тях се създава възможност за скрита приватизация на дружества от забранителния списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Според държавния глава текстове противоречат на целта на забранителния списък да не се приватизират без решение на НС дружества, които имат структуроопределящо значение за икономиката или висока обществена и социална значимост.
„Аргументите на президента са уместни. Големият въпрос е дали се създава възможност предприятия и обекти, които са изключени от приватизацията, да бъдат отчуждени и дадени в частни ръце чрез методите на апортиране. Според вас – не, но според нас – да. Тук вече е спорът“, заяви зам.-председателят на ПГ „БСП за България“ Крум Зарков.
Според шефа на правната комисия Данаил Кирилов обаче, когато приватизация означава прехвърляне чрез продажба, трябва да съобразяваме, че апортът не е продажба.
Предстои върнатите за второ разглеждане законови разпоредби да бъдат обсъдени и гласувани в пленарна зала.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar