Комисията по правни въпроси одобри на първо четене два законопроекта, с които се правят промени в Наказателния кодекс и прие поправки в Закона за правната помощ. Всички предложения бяха приети с мнозинство като „против“ и „въздържал се“ гласуваха единствено представителите на „Възраждане“.

Поправките в Закона за правната помощ, предложени от Министерския съвет предвиждат тя да се разшири в две посоки – както като предметен обхват, така и като кръг от лица, които могат да се възползват от нея. С поправките тя ще се ползва не само пред съдилища, но и пред администрацията.

Услугата трябва да помогне на социално слабите, уязвимите или жертвите за оспорване на решение на администрацията, да съдейства за получаване на документи, за представителство пред институции, включително и пред Комисията за защита от дискриминация, Комисията за защита на потребителите, Държавната агенция за бежанците и др. Тя трябва да помага и за алтернативните способи за решаване на спорове, каквито са арбитражът и медиацията.

Надежда Йорданова от „Демократична България“ призовава колегите си от комисията да покдрепит поправките, с които социално слаби хора ще могат да се възползват от правна помощ и предложи да се гласува и на две четения – първо и второ в рамките на днешното заседание.

Представителите на „Възраждане“ обаче заявиха, че имат бележки и ще искат да внесат поправки между двете обсъждания на закона в правната комисия.“Това е най-важният законопроект днес, защото дължим на хората равен достъп до правосъдие. Този законопроект стартира при проф. Янаки Стоилов, работихме изключително много по време на министър Йорданова“, обясниха от Министерството на правосъдието и посочиха, че са приложени всички становища на заинтересованите страни. Законопроектът е част от Плана за възстановяване и развитие, по който България е поела ангажимент да приеме законодателни промени, за да получи европейски плащания.

„Дайте да го минем на две четения, оставете плащанията по плана. Това са три правителства и три парламента, които не могат да приемат този важен закон. Няма смисъл да го влачим. Дайте да се засрамим!“, предложи Хамид Хамид от ДПС. Въпреки призивите, поправките бяха гласувани само на първо четене.

Промените в Наказателния кодекс бяха приети също на първо четене с голямо мнозинство. С тях се намалят наказанията за обида и клевета. Целта е журналистите да са защитени от съдебни дела, чрез които се прави опит за заглушаването на критични гласове, и да се въведе международният стандарт на Европейската конвенция за защита правата на човека за по-нисък праг на защита за публичните фигури, длъжностни лица и политици. Предвидено е да има възможност за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на глоба.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar