Правната парламентарна комисия не успя да изслуша правосъдния министър Атанас Славов за действията му след избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността „главен прокурор“. Причината – дневният ред, част от който беше това изслушване, беше отхвърлен от мнозинството в Комисията.

Междувременно Борислав Сарафов предприе първи действия по ревизия на работата на бившия главен прокурор Иван Гешев, а прокурорската колегия реши утре да предложи на Висшия съдебен съвет да открие процедура по избор на негов приемник.

Работата на комисията беше блокиранаq след като от ГЕРБ- СДС поискаха изслушването на Славов да отпадне, тъй като по същата тема той трябва да говори в пленарната зала. Предложението не мина, затова от първата политическа сила бламираха дневния ред.

Направиха го и след почивката, с което след час спорове заседанието беше закрито. Въпреки готовността на Славов да каже това ,което каза първо пред БНР в неделя – че планира утре да предложи на ВСС да се обсъди – Пленумът или ПК е легитимният орган да избере временен главен прокурор, и ако не се събере мнозинство, че това е Пленумът, каквото е неговото становище, да сезира ВАС. За смисъла на изслушването си, преди то да се провали, Славов коментира:

„Мога да споделя правомощията, които мисля да упражня следващите дни, но разбира се, те не могат да ми дават преки указания какво и как да направя“.
Десислава Атанасова от ГЕРБ, която поиска оглагането на изслушването, обясни, че то е било инициирано от ПП-ДБ.и беше категорична:

„Това е намеса в друга власт, абсолютно независима, и всички решения, които следва да се коментират, следва да се коментират във Висшия съдебен съвет. Нашата работа следва да се простира до коментари на законодателството и приемане или отхвърляне на годишните доклади на органите на съдебната власт“.
Председателката на ПГ на ГЕРБ отказа да коментира бързия избор на Борислав Сарафов от Прокурорската колегия, а на въпрос – законосъбразен ли е той, беше лаконична:

„Не е роля на политиците да коментират законосъобразност или целесъобразност при избор на орган на независимата съдебна система. Смятам, че са спазени правилата“.
Спорът кой е легитимният орган продължи задочно през коментирите на правосъдния министър Атанас Славов и един от избралите Борислав Сарафов – членът на ПК Стефан Попов:

„Министър на правосъдието, той е добър конституционалист. Когато е отпечатал този указ на президента, би трябвало още същия ден да свика пленума да вземе това решение. Той не го направи това нещо и затова Прокурорската колегия взе решение да се самосезира и да избере временно изпълняващ длъжността“.

Славов отговори:

„Има предвидена в закона за съдебната власт процедура и тя изисква поне три дни предварително обявяване на дневен ред, така, че тезата, че по необходимост са провели заседание на Прокурорската колегия просто влиза в кулизия със закона“.

Продължението по този въпрос ще е утре – на заседанието на ПВСС, на който – реши днес ПК ще бъде предложено – още утре да бъде открита процедурата за нов главен прокурор. Според проекто хронограмата – името на заместника на Иван Гешев трябва да е ясно в края на октомври.

Според Атанас Славов заради готвените конституционни въпроси, свързани с фигурата на главния прокурор и ВСС, не бива да се бърза с тази процедура:

Коя позиция ще надделее, ще реши мнозинство утре.

А Борислав Сарафов започна с първите си действия – с поглед към мандата на Иван Гешев. Поиска от вътрешния министър да каже колко лица се охраняват от полицейски служители по искане на прокуратурата. Повод – изказване на предшественика му Иван Демерджиев , че става дума за над 160 лица. Ще се направи преценка преценка на необходимостта от охрана и нейната продължителност спрямо лицата, на които е възложена по всяко конкретно наказателно производство, информираха от държавното обвинение.

Ивелина Христова поема временно от Борислав Сарафов функциите на директор на Националното следствие, а Сийка Милева вече няма да е говорител на главния прокурор. Закрит е експертният съвет към обвинител номер едно, част от който беше и бившият главен прокурор Никола Филчев, са другите новини от прокуратурата от днес.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar