Парламентарната правна комисия ще обсъжда на първо четене проекта за Закон за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март. Под него стоят подписите на депутати от ГЕРБ. На сайта на Народното събрание е публикуван и Законопроект за спиране на срокове по граждански, административни, наказателни и изпълнителни производства по време на извънредното положение, внесен от народните представители от БСП.
Придвижването на законопроекта на управляващите през депутати, въпреки че по него работеше екипа на правосъдния министър, е за да се спести време. Още вчера в интервю за „Хоризонт“ Данаил Кирилов коментира, че ще се върви по бързата писта:

„В тези условия са налице предпоставките за съкратено и бързо законодателно производство.“

Законопроектът предлага мораториум на процесуалните срокове, заради извънредното положение, което засяга нормалното функциониране и на съдебната система. За спиране на срокове по граждански, административни, наказателни и изпълнителни производства е и законодателната инициатива на опозиционната БСП – също от вчера.

И въпреки че парламентарното решение от петък фиксира краен срок за извънредното положение – 13 април, той не е изрично упоменат в проектозакона на социалистите. И на ГЕРБ:

„Предложението засега е до прекратяване на обявеното извънредно положение. Без дата, но ако няма друго решение на Народното събрание, то срокът е 13 април“, каза пред „Хоризонт“ правосъдният министър Данаил Кирилов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar