Предложението на „Продължаваме промяната“ за председател на парламента ще е Никола Минчев, ако бъде приета идеята за ротационния принцип. Това заяви в сряда съпредседателя на формацията Асен Василев пред БНТ. По-рано в парламента той лансира идея ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да ръководят на ротационен принцип парламента след като не се стигна до избор на председател на 49-ия парламент.

Василев каза, че за „Продължаваме промяната“ не е вариант Вежди Рашидов да остане председател на 49-ия парламент.

Асен Василев заяви, че от „Продължаваме промяната“ предвиждат 4 месеца живот на този парламент, тъй като президентът Румен Радев е заявил, че служебното правителство ще внесе бюджет. По думите му една бюджетна процедура отнема поне 4 парламентарни седмици, ако няма различни виждания по бюджета.

„Това означава внасяне на бюджета в края на април и означава, че парламентът ще работи до средата на юни.“, каза Василев.

Относно проведените разговори с ГЕРБ-СДС, Асен Василев добави, че тонът им не е бил остър и в опит да се намери решение за председател на парламента.

„Това, до което стигнахме като извод е, че трябва да има ясна законодателна програма и разбиране какви са законите, в какъв ред, в какви срокове да бъдат приети и че докато няма ясна законодателна програма, ще бъде трудно да се излезе от тупика, в който сме с избор на председател и фокусът в утрешния ден и в следващите дни ще бъде да се видят нашите законодателните приоритети, техните законодателни приоритети, другите законодателни приоритети и да се направи ясна законодателна програма.“, каза още той.

Асен Василев уточни още, че в момента трябва да се стикова законодателна програма – какви закони да бъдат разгледани, в какъв ред, така че да няма хаос в парламентарната дейност, да има някакво съгласие кои са важните закони по Плана за възстановяване, еврозоната, Шенген, съдебната реформа – всичко това трябва да се случи, за да може държавата да тръгне напред.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar