Рекордни наказания – по 20 г. затвор за всеки, получиха трима въоръжени грабители, нападнали офис в Пазарджик през 2015 г.

На 21 декември 2015 г. Джемал Аликанов от Пещера, Васил Атанасов от Пловдив и аржентинецът с испански паспорт Фернандо Кастро са

маскирани и

въоръжени с

пистолети и

автомат

„Калашников“

Заедно с още един мъж нападат офиса на Спас Спасов в индустриалната зона на Пазарджик близо до гарата. От показанията на пострадалите по време на разследването става ясно, че има и четвърти участник, но до момента той не е намерен.

Сигналът за нападението е подаден около 21 ч.

Под прикритието на мрака грабителите първо обезвреждат охранителя на имота, който бил в каравана до входната врата за колите на фирмата.

Вързали пазача и

атакували офиса

По това време обаче в него вечеряли братята Спас Спасов и Тодор Николов с жените си. Там била и дъщерята на Спасов, както и внукът му. Още с нахлуването нападателите поискали всички пари от офиса.

„Това е въоръжен грабеж. Давайте парите!“, викали нападателите. Братята бизнесмени оказвали яростна съпротива. Маскираните ги съборили на земята, били ги и ги простреляли – Спас в единия крак, а Тодор – в подбедреницата и лакътя. Според криминалисти бандитите са имали предварителна информация, че в офиса има пари, и са били твърдо решени да не си тръгват без плячка, но не са искали да убиват жертвите си.

Отмъкват над

23 хил. лв. от

чантата на

жената на

Спас Спасов

– Катя. Освен това отнемат със сила и голямо количество злато, около килограм, което собственикът на фирмата, жена му и брат му са носели върху себе си – масивни златни ланци, гривни и пръстени. Общата стойност на ограбените пари и злато е 66 714 лева. Нападателите събират и вземат и мобилните телефони на жертвите си, за да не могат бързо да се свържат с полицията.

Извършителите се оттеглят в неизвестна посока, а след получаване на сигнала полицията блокира основни пътища в Пазарджик и региона. Именно това помага за бързото им залавяне – 20 минути след грабежа полицията спира на входа на Пещера „Фолксваген Пасат“. В колата всъщност са четиримата извършители. Двама униформени искат личните карти на всички. Те доброволно ги предават, след което шофьорът рязко потегля с мръсна газ и колата изчезва в нощта. Полицаите тръгват да ги преследват, но ги губят по пътя от Пещера за Пловдив.

Благодарение на личните карти обаче престъплението започва да се разплита. Полицията открива и свидетел – Живко Иванов, от когото бандитите поискали да ги изведе нелегално от страната.

Пловдивчанинът Васил Атанасов е задържан в Пазарджик на 30 декември 2015 г., но мълчи за съучастниците си. През това време Фернандо Кастро и Джамал Аликанов наемат квартира в Пловдив, където се укриват. Задържани са на 10 януари 2016 г. близо до нея при предварително организирана полицейска операция. По време на разследването става ясно, че

аржентинецът е

пристигнал у нас

с приятелката си

от Испания,

където живее, три дни преди грабежа. Познавал се е единствено с Джамал, който по това време работи в Испания и също се е прибрал за новогодишните празници.

По гилзи и предмети от мястото на престъплението е открито ДНК на извършителите. Освен това жената на Спас Спасов свидетелства, че единият от тях е чужденец.

Процесът срещу тримата започна през август 2017 г. Проведени са 56 съдебни заседания. Те често бяха отлагани заради различни претенции на подсъдимите, най-вече на Фернандо Кастро, който постоянно оспорваше превода на документи и компетентността на преводачите. В хода на разследването откраднатите пари и злато, както и оръжието на обвиняемите не бяха открити.

Освен 20-годишното наказание за въоръжения грабеж Васил Атанасов ще трябва да изтърпи и 3 г. и 4 месеца затвор по предишна условна присъда, защото престъплението в Пазарджик е извършено по време на изпитателния срок.

Освен ефективните присъди тримата обвиняеми трябва да заплатят солидарно и обезщетения на пострадалите – 110 хил. лв. на Тодор Николов, 113 хил. лв. на Спас Спасов и 128 хил. лв. на съпругите им. Решението на окръжния съд в Пазарджик може да се обжалва пред апелативния в Пловдив.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar