„Демократична България“ може да получи 140 гласа, ако получи третия мандат

Вариант България да има редовно правителство, което да получи едновременно подкрепа и от „Продължаваме промяната“, и от ГЕРБ, се появи след коледните празници. Формулата ще е иновативна – този кабинет едновременно ще е на малцинството, но със солидната подкрепа на 140 депутати.

За сценария заговори на Стефановден и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Вторият мандат няма да бъде успешен, защото „Продължаваме промяната“ изпаднаха в изолация с бруталните си и необмислени предложения. Системните партии спряхме популистките им предложения за закони. Оптимист съм за третия мандат! Но при положение, че президентът Радев го връчи на „Да, България“, заяви той в Монтана. Така Борисов даде сигнал към „Дондуков“ 2 и останалите партии, че вече не е актуална досега сочената за единствено възможна формула за кабинет с 3-ия мандат – ако се сформира от „Български възход“ на Стефан Янев.

Проблемът е, че генералът държи категорично на коалиционно споразумение

Това е и аргументът му да откаже подкрепа на ПП за правителство с втория им мандат, по същата причина Янев се обяви и против проектокабинета „Габровски“ с първия, макар да гласува за самия неврохирург като знак на уважение.

Сценарият сега предвижда ДБ да получи третия мандат от Радев през втората половина на януари и да предложи кабинет на малцинството в коалиция с „Промяната“. Но за разлика от сегашната подобна конструкция с кандидат за премиер акад. Николай Денков ГЕРБ вече биха подкрепили това с аргумента, че ни трябва кабинет, не избори. И че в този кабинет вече водещи не са Кирил Петков и Асен Василев.

В последните месеци Борисов често изтъква, че ГЕРБ и ДБ имат много общи приоритети. Заедно гласуваха и за военната помощ, и за новите F-16, приближиха се дори по някои постановки при удължаването на бюджета.

Реално веднага след тези гласувания преди празниците лидерът на ГЕРБ се връща към старата си теза за партньорство с хората на Христо Иванов, с които в крайна сметка са сестрински партии в ЕНП.

За да е успешно правителството с третия мандат на ДБ, то трябвало да е

програмно, подобно на предложеното от ГЕРБ-СДС,

в което кандидат за премиер бе проф. Николай Габровски, даде още съвети Борисов. Професорът получи 113 гласа и така до гласуване на кабинета му изобщо не се стигна.

ГЕРБ-СДС, ДБ, ДПС и „Български възход“ направиха много добри мнозинства. Правителство с подобно мнозинство зад експертен кабинет може да направи България много по-стабилна от това, което би се случило след следващи избори, обясни Борисов във вторник.

Правителство с третия мандат може да ползва декларацията за програма, която подготвя кандидатът за премиер на „Промяната“ акад. Николай Денков, стана ясно преди дни. Тя ще бъде внесена в парламента още в първите дни на 2023 г. и вероятно това ще съвпадне с поканата от Радев да връчи мандата на ПП.

„Декларацията така или иначе ще бъде завършена и ние ще я оставим на следващите – третият мандат също трябва да бъде свързан с някакво обединение, макар и на други партии с друго предложение за министър-председател. То може да тръгне от тази декларация и ако искат да я допълват, а не да тръгнат на чисто“, обясни Денков. Тази приемственост пък би дала основание на ПП също да подкрепи кабинет с третия мандат.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar