Почина основният заподозрян за убийството на Георги Марков, съобщи австрийската национална информационна агенция АПА, цитирана от БТА.

Италианецът с датски паспорт Франческо Гулино е бил открит мъртъв в жилището си в австрийския град Велс от свой приятел. Лекар е потвърдил смъртта на 75-годишния бивш таен агент.

Полицията съобщи, че няма никакви улики за насилствена смърт.

Гулино, който от 2010 г. се занимавал с търговия с антики във Велс, винаги е твърдял, че няма нищо общо с убийството на българския писател дисидент в Лондон през 1978 г., отбелязва АПА.Според публикациите на разследващия журналист Христо Христов в създадение от него сайт „Държавна сигурност.com“. през 1993 г. българското следствие установява, че съпричастен към случая с Марков е агентът на ПГУ Франческо Гулино – „ПИКАДИЛИ“, който е изведен от разузнаването в Дания като антиквар.

Той е локализиран в Копенхаген и разпитан в датската столица в продължение на 12 часа от детективи, разследващи убийството на Георги Марков от Скотланд ярд и българското следствие.

След разпита Дания официално поисква от България досието на „ПИКАДИЛИ“, за да може да го задържи и предаде на Великобритания за разследване по случая от 1978 г. Българската прокуратурата обаче отказва да предаде исканите документи и по този начин блокира международното разследване. В същото време „ПИКАДИЛИ“ напуска Дания и се установява в Австрия.

Още информация от разследването на Христов четете тук.

какво съдържа досието „Пикадили“ – четете тук.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar