Смъртта на експерт и замяната му с друг, който да извърши изследване за психологическото състояние на Кристиан Николов – подсъдимият за убийството на журналиста Милен Цветков, наложи отлагането на заседанието за 1 септември.

Николов трябва да бъде прегледан от новото вещо лице.

По време на днешното съдебно заседание се оказа още, че новоназначеният психолог не е прегледал лично Николов и няма как процесът да продължи. В следващите седмици това трябва да се случи, след което и в съда да стане ясно какво е психологическото състояние на подсъдимия.

Освен това защитата на Николов поиска от магистратите да му бъде променена мярката за неотклонение „задържане под стража“ в по-леката „домашен арест“. Според адвокатите Николов е в ареста твърде дълго време – година и два месеца, а при по-лека мярка нямало да се попречи или повлияе на гледането на процеса.

Прокуратурата обаче настоя Николов да остане в ареста. Според обвинението срокът на задържане е разумен, а доброто му процесуално поведение не е съотносимо към мярката. „Искам да помоля уважаемия съд за по-лека мярка. Имам установен адрес, няма да се укрия и мога да търпя по-лека мярка“, заяви в съда в своя защита Кристиян Николов.

Въпреки поисканата по-лека мярка за неотклонение Кристиян Николов остава в ареста. Мотивите на магистратите са, че има опасност да извърши нови престъпления.

Припомняме, делото за катастрофата, в която загина Милен Цветков започна по същество, като първият свидетел беше приятелката на обвинения. Тя свидетелства, че Кристиян Николов е бил първият, който е оказал първа помощ на тежко ранения журналист, в чиято кола Кристиан се е врязал без спирачен път.

Приятелката на обвиняемия отрече Николов да е употребявал наркотици, а защитата на Кристиян пред журналисти след заседанието изказаха и тезата, че наркотичните вещества в кръвта му са му били сипани от друго, неизвестно лице.

Сред експертизите от разследването е и кръвен анализ, който показва коктейл от дрога в организма му. Освен това Кристиан е шофирал, без да намали на приближаващото кръстовище, където е изчаквал червения светофар Милен Цветков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar