Районният съд в Бургас потвърди взетата мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 50 хиляди лева спрямо обвиняемия Бенчо Бенчев.

Общинарят от Бургас стана клиент на прокуратурата за това, че е укрил в Турция и Гърция несебърския бос Димитър Желязков, известен като Митьо Очите.

Днес, бургаските районни магистрати отвърдиха взетата спрямо Бенчев мярка за неотклонение след обжалване от защитата на обвиняемия. Бенчев бе привлечен като обвиняем с постановление от 10 август за лично укривателство и незаконно притежание на боеприпаси.

„Съдът, като прегледа събраните до този момент доказателства по досъдебното производство прие, че определената мярка за неотклонение като вид е подходяща и е взета с цел да попречи на обвиняемия да се укрие и да извърши престъпление. Според съдебната инстанция размерът от 50 000 лв. не се явява завишен. Тази мярка е сред най-леките мерки за неотклонение, предвидени в НПК. При извършване на преценка в тази връзка, Бургаската районна прокуратура очевидно е отчела, че лицето е неосъждано, с постоянен адрес на територията на Република България, където развива бизнес и има семейство. В акта на съдебната инстанция пише: „изложеното в съчетание с неговата възраст и наличните по досъдебното производство данни за влошеното му здравословно състояние, обосновават извода, че целите на мярката за неотклонение биха били изпълнени в достатъчна степен и посредством налагането на мярка за неотклонение „Гаранция“.

Относно размера на взетата мярка „Гаранция“, Районен съд – Бургас прие, че един от основните критерии, които имат значение за определяне размера на тази мярка е имущественото положение на обвиняемия. Според съдебната инстанция това представлява и механизъм, който ще възпре обвиняемия да се укрие и да върши други престъпления. При извършване на преценка в тази връзка, съдът взе предвид наличните по досъдебното производство доказателства относно материалното положение на обвиняемия“, реши днес Районен съд – Бургас.

Определението на съда е окончателно, заявиха още от там.

БГНЕС припомня, че на 2 август при зрелищна акция на МВР беше разбита група за рекет, палежи и побоища, която според прокуратурата, се оглавява от Желязков. Митьо Очите все още е в ареста в Турция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar