С извънреден текст по предложение на Димитър Лазаров от ГЕРБ правната комисия в Народното събрание даде възможност на военните по време на извънредното положение заради коронавируса да могат да участват в прилагането на противоепидемични мерки в градовете и по граниницата, да спират превозни средства и лица до идването на полицейски органи, да изполват физическа сила и помощни средства, когато е необходимо.

Данните за местонахождение на мобилните оператори ще се съхраняват и ползват за откриването и принудителната изолация на подлежащите на карантина. Право да ги искат имат директорите на полицейските служби. Тези възможности за ограничаване на заразата също бяха приети извънредно при второто гласуване на закона, свързан с коронавируса.

С извънреден текст ГЕРБ предложи задължителна карантина за всички, пристигащи от чужбина в България. При отказ глабата ще е 5 хил. лв.

Срокът на карантината е от 14 до 21 или повече дни в зависимост от резултата от повторен тест. Според спешно приетите в края на миналата седмица санкции нарушаването й се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 хил. лева. Отказът на контактни лица да бъдат поставени под карантина се наказва със санкция от 5 хил. лв.

Хаос със закона

След повече от четири часа забавяне на заседанието, няколко прекъсвания и напускане на залата от страна на депутатите на БСП водещата правна комисия в парламента започна второ четене извънредния закон за изпълнердното положение по време на коронавируса, който бе съществено пренаписан преди окончателното гласуване утре.

Заседанието, което започна в 13 часа, прекъсна на два пъти, защото имаше два паралелни доклада и депутатите не знаеха какво гласуват. След пренаписване на доклада гласуването започна след 17 часа. Някои предложения бяха приемани по принцип с уговорката, че текстът ще се прецизира после. Трудно се разбираше кои текстове се променят и кои – не.

От първоначално приетите текстове отпадат конкретните ограничения какви обекти работят и какви не, които бяха въведени миналия петък, но се дава възможност здравният министър да въвежда всякакви необходими мерки по време на извънредното положение.

Срокът за плащане на битови сметки се удължава с 20 дни. Спират да текат процесуалните срокове по повечето дела спират. Удължават се с един месец считано от отмяна на извънредното положение редица срокове по законодателството.

Крачка назад

Гласуването в правната комисия продължава. От закона ще отпадат санкциите за медици при отказ да лекуват заразени от коронавирус, но ще има сакнции за разпространяване на фалшиви новини за болестта – лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева, както и по-строги глоби при второ нарушение.

Сроковете за плащане на данък печалба и подаване на данъчни декларации към Националната агенция за приходите (НАП) се очаква да се отлагат за фирми до 30 юни. Предстои да бъдат приети текстове, с които срокът за внасяне на изравнителния данък печалба за м.г. се отлага от 31 март на 30 юни. Има предложение на ГЕРБ вансовите вноски на корпоративния данък за първите шест месеца на 2020 г. ще се плаща на база на печалбата от 2018 г., което според бизнеса значи надвнасяне на данък.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar