• ЕМИЛ КОШЛУКОВ

Популярната игра на БНТ „Последният печели“, чийто водещ е Орлин Горанов, може да спре от следващата седмица заради антисемитско изказване на известния шахматист Боби Фишер, цитирано в изданието ѝ от 23 февруари. Това заяви генералният директор на БНТ Емил Кошлуков пред „24 часа“.

Заради цитата десетки интелектуалци се подписаха под отворено писмо, в което питат: „Кому беше необходима тази груба антисемитска демонстрация по националната телевизия?“. (Виж писмото долу.)

Цитатът на Фишер, изчетен по време на играта, е: Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери.

Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагера, там има надпис: „Арбайт махт фрай“. На български: „Работата ви прави свободни“.

Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите.

Антисемитското изказване на Боби Фишер

прозвучава в

първия кръг

на играта

във вторник вечерта. В него, както е по регламент, участниците трябваше да отговарят на въпроси от четири различни кръга. Един от тях бе „Обетована земя“. Въпросът за най-много точки в него беше „Кой шахматист има еврейски корени, което не му пречи да се изказва остро срещу евреите?“. Един от участниците – Боян, даде верния отговор: Боби Фишер. След това водещият Орлин Горанов поясни, че майката на шахматиста е швейцарска еврейка, смята се, че баща му е унгарски евреин. И тогава продължи с цитата, възмутил мнозина.

Това е поводът за гневното писмо, пратено до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, до Съвета за електронни медии (СЕМ), до прокуратурата, както и до БТА, БНР, Би Ти Ви и Нова тв.

„Ще наложа най-тежките наказания по трудовия кодекс на всички виновни за допуснатата грешка – дисциплинарно уволнение.

Ще бъдат

наложени

материални

санкции на

продуцентите,

а може да спра и предаването, докато не се изясни защо е допуснато това. Няма да го оставя в ефира, докато не получа уверенията, че екипът е контролиран, че продуцентът, редакторът, отговорният режисьор си вършат работата“, каза Кошлуков пред „24 часа“.

В ранния следобед в сряда той публикува своята позиция на сайта на БНТ, както и в профила си във фейсбук.

В предаването „Последният печели“ от 23.02.2021 година в ефира на обществената телевизия е излъчен недопустим цитат, който съдържа реч на омразата и клевети. Цитатът на Боби Фишер е яростно антисемистки, отрича съществуването на Холокоста, историческите факти за газовите камери в концлагерите на фашистка Германия и е недопустим опит да се оправдае изтреблението на милиони невинни евреи. Подобни човеконенавистни изявления трябва да бъдат заклеймявани категорично, пише в позицията си Кошлуков. Той поднесе най-дълбоки извинения на засегнатите страни и допълни, че такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия и на нито една медия.

Незабавно са предприети действия за изясняване на ситуацията, изискани са обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир. Като генерален директор на БНТ ще наложа най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка. Ясно заявявам, че ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда.

Още веднъж поднасям извинения на всички засегнати лица и страни, казва още Кошлуков.

„Аз не съм човекът, който трябва да коментира. Ако някой трябва да се извинява, това са БНТ и всички, които са подготвили това предаване. Аз съм само изпълнител. Думите не са моята гледна точка, а съм цитирал думи на Боби Фишер“, каза пред „24 часа“ Орлин Горанов.

„Законът за радио и телевизия предвижда едно и също нещо за всички, които го нарушават – санкционен режим. Санкцията е между 3000 и 15 000 лева. Но в Съвета за електронни медии не е постъпвало отворено писмо за „Последният печели“. Трябва да гледаме предаването, нашите експерти трябва да се произнесат дали има нарушение и тогава мога да коментирам повече“, каза председателят на СЕМ Бетина Жотева.

Продуцентът на „Последният печели“ Николай Пухалев от продуцентската къща „Ес Пи Ви Тенк“ ЕООД отказа да коментира, докато с екипа си не изяснят случилото се.

Играта от 23 февруари беше свалена от сайта на телевизията, където се качват всичките ѝ излъчени издания. Решението какво се случва с „Последният печели“ ще бъде взето следващата седмица. Още в сряда вечерта обаче водещият Орлин Горанов поднесе извинение в предаването.

Той обясни, че е санкциониран целият екип поради това, че е засегната тази тема. А редакторският екип, който е участвал във формулирането на въпроса, е бил веднага освободен.

Позицията на БНТ бе прочетена в централната емисия новини „По света и у нас“.

Отвореното писмо: Кому беше необходима

тази груба демонстрация

по националната телевизия

На 23 февруари в предаването „Последният печели“ по Българската национална телевизия прозвуча (като предварително подготвен по сценарий цитат) антисемитско изказване, от което искаме да изкажем своето възмущение.

Ето текста:

„Евреите не обичат да работят.

А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости! (Тук Горанов вложи особено чувство!)

Но когато отидете в лагера, там има надпис: „Арбайт махт фрай“. На български: „Работата ви прави свободни“.

Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата.

Това е проблемът с евреите.“

Тиражираните в ефира на националната телевизия антисемитски клишета не само дълбоко уронват престижа на евреите като общност, но и съдържат отрицание на Холокоста, което водещият Горанов особено подчерта!

Този текст уронва също така престижа на нас, българските граждани, които по традиция се стремим България да бъде територия на толерантност, религиозна и етническа търпимост и сме доказали, че това е възможно, включително в най-мрачни времена.

Цитатът беше приписан на шахматиста Боби Фишер (известен с омраза към Америка и евреите), но е с напълно недоказана автентичност.

Ние изразяваме своето възмущение от това предаване, с което не само се насаждат расизъм и антисемитизъм сред най-широка публика, но и се проповядва открито отрицание на Холокоста.

Ние искаме да зададем публично следния въпрос:

Кому беше необходима тази груба антисемитска демонстрация по националната телевизия?

Надяваме се отговорните инстанции и прокуратурата да вземат бързи мерки за наказанието на виновните.

Отвореното писмо е подписано от десетки интелектуалци, сред които писателката Леа Коен, вицепрезидента на еврейската организация „Бней Брит“ – Европа, кинорежисьорите Виктор Божинов, Костадин Бонев, Петринел Гочев, Илеана Стоянова – поетеса и преводачка, психоложката Лина Деген и много други.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar