Когато говорим за реформа на правораздаването в България – а Франция особено много държи на нея, както и на Механизма за сътрудничество и наблюдение – трябва повече да се работи едновременно „отдолу“ и „отгоре“, като от страна на европейските институции е нужно да се прояви повече въображение.

Това заяви френският посланик Елик Льобедел в интервю за „Дневник“ в края на 3-годишния му мандат в София на въпрос дали си представя Франция да избира главен прокурор по начина, по който това се случва в България.

„Работата „отгоре“ идва по линия на Европейския съюз. Мисля, че тук трябва да проявим повече въображение, за да постигнем един режим на насърчаване реформата на правосъдието и защита на човешките права с мерки, които са постепенни, насърчителни и недискриминационни, т.е. да се отнасят по еднакъв начин към всички държави в Европейския съюз. Иначе казано, да има преглед на експертно ниво, да има експертизи, да има обвързаност на фондовете с темата и дори ако се наложи, да се използва като крайна мярка Член 7 от Договора за ЕС. В това отношение работата на новата Европейска комисия ще бъде много интересна“, каза Льобедел.

Той обясни, че „отдолу“ са общественото мнение, неправителственият сектор, избраните лидери на местно ниво. „Държа да спомена и експертите на европейско ниво – момент, който често се забравя тук, а те обогатяват темата. За изминалите 3 години от мандата ми пътувах много из България и се срещнах с ръководители на всички нива, които понякога работят в много трудни условия, но въпреки това носят силно чувство на задълженията си като обществени ръководители, отдадени хора с чувства за публичния интерес. Всичко това наричам работа „отдолу“.“

Повече за равносметката за българско-френските отношения, оценката му за състоянието на българските медии, „шпионския скандал“ с Русия и сигурността на информацията след пробива в НАП, както и за това какво е новото във френската дипломация след последните инструкции на президента Еманюел Макрон можете да прочетете във вторник тук.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar