Концентрацията на обществени поръчки в една компания винаги е сигнална лампичка, особено ако работи в сектор, в който по принцип конкуренцията е висока. В тази роля е охранителната компания „Мултифорс А.С.“, която е на съпругата на председателя на Държавния резерв Станимир Пеев – Магдалена Пеева. Проверка на „Капитал“ показа, че компанията й има над 100 договора на обща стойност 57.5 млн. лева за десет години. Името на фирмата сега стана актуално покрай нов договор за невъоръжена охрана с Агенцията по заетостта на стойност над 3.2 млн. лева. Пряк конфликт на интереси няма, но фактът е, че съпругата на висш държавен служител има струпване на договори с държавни ведомства и компании. Част от поръчките са с поръчител Министерство на отбраната, а резервът поддържа военните запаси.

Пред „Капитал“ Магдалена Пеева обясни, че „Мултифорс А.С.“ изпълнява държавни поръчки за охрана още от 1995 г. и е специализирана в осигуряването на сигурността на по-рискови обекти. „В дружеството работят над 1100 човека, за миналата година печалбата е около 1 млн. лв., което е под 10% от приходите“, заяви още тя. По думите й също така „Мултифорс А.С.“ е спечелила само малка част от поръчките, в които е участвала.

Любимият охранител

„Мултифорс А.С.“ е редовен победител в търговете за охрана на някои ведомства и държавни компании от 2007 г., когато е създаден Регистърът на обществените поръчки и тази информация става публична. Сред избралите я са министерствата на земеделието и храните, на транспорта, на отбраната, на икономиката, софийската областна администрация, НЕК, „Топлофикация София“, УНСС и други. Дори през 2015 г. Агенцията по заетостта е сключила още един договор с нея за 2.2 млн. лева.

Периодично в медиите са се появявали информации за договорите на охранителната фирма и свързаността й с шефа на резерва, но последици не е имало. Разбира се, в това, че съпругата на висш държавен чиновник печели милиони от държавата, няма нищо незаконно. Фактът, че тази фирма е толкова предпочитана от множество държавни структури обаче, повдига въпроси.

С помощта на военните

Пеев ръководи Държавния резерв още от първия кабинет на Борисов. А преди това беше районен кмет на Панчарево.

„Мултифорс А.С.“ е създадена още през далечната 1994 г., като последният и лиценз за извършване на охранителна дейност в България е от 2004 година. Бизнесът й обаче се разраства значително през 2007 г., когато Станимир Пеев става кмет на столичния район, а София се ръководи от Бойко Борисов. За период от година и половина са сключени десетки споразумения с Изпълнителната агенция „Държавна собственост на Министерството на отбраната“ за охрана на различни армейски обекти. От това „Мултифорс А.С.“ получава приходи за над 1.5 млн. лева.

В периода 2008-2009 г. основен възложител на дружеството на Магдалена Пеева става самото Министерство на отбраната. Приходите също се увеличават – до над 6.5 млн. лева. През 2012 г. следва още един договор за 1.8 млн. лв. с това ведомство, а последният такъв е от 2015 г. – за 671 хил. лева.

Общо „Мултифорс А.С.“ е взела над 10 млн. лева от структурите на МО.

УНСС и други

Първият голям договор на „Мултифорс А.С.“ става факт през август 2012 г. Той е за 3 млн. лв. и предвижда охранителни услуги в сградите на Университета за национално и световно стопанство за срок от 60 месеца. През 2017 г. дружеството печели нов 5-годишен договор с УНСС, този път за 4.13 млн. лева.

През 2013 г. клиенти на Магдалена Пеева стават Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (393 хил. лв.), Националният военноисторически музей (462 хил. лв.), както и областната администрация на Софийска област (388 хил. лв.).

Година по-късно пък идва и договорът за 1.8 млн. лв. с Министерството на земеделието и храните за физическа денонощна въоръжена охрана на комплексни и значими язовири.

Енергийните милиони

Най-голяма част от приходите на „Мултифорс А.С“ обаче идват от енергийния сектор. Става дума за общо над 23.8 милиона лева, при това за период от по-малко от 4 години. През 2015 г. дружеството е избрано да пази „Топлофикация София“ и „Мини Марица-изток“, за което получава съответно 6.3 и 7.8 милиона лева. И двата договора все още са в действие, като този със столичното парно изтича през февруари догодина, а с мините – през юли 2019-а.

Охранителната фирма става фаворит още на НЕК и Електроенергийния системен оператор, от който само получава над 6.6 млн. лева. Дружеството има и договор с „Булгартрансгаз“ за 1.2 милиона.

Какво пише в имотната декларация на Станимир Пеев

За първи път Пеев подава имотна декларация пред Сметната палата през 2007 г., когато става кмет на район Панчарево. От нея става ясно, че от 1995 г. той притежава малък апартамент в София, а през 2005-а е придобил и къща с двор в Кокаляне. Към онзи момент наличните средства на Станимир и Магдалена Пеева пък са 275 хил. лева.

През 2009 г. авоарите на семейството вече надхвърлят половин милион лева, като ръстът им е обяснен с изплащането на дивиденти от „Мултифорс А.С.“. Година по-късно става ясно, че са купени ниви в Кокаляне за 25 хил. лв. От декларацията за 2011-а пък се вижда, че покупките продължават с още 3 парцела за общо 73 хил. лв., както и два терена в Панчарево, където Пеев е бил кмет, на стойност 140 хил. лева. При все това в банковите сметки на семейството отново има около 500 хил. лева. През следващите години покупките на имоти в Кокаляне продължават, като за целта са похарчени почти 200 хил. лева. Наличните средства също продължават да растат и стигат 920 хил. лева. Но вече са вписани и задължения – над 600 хил. лв., основно по предоставени банкови гаранции, вероятно за изпълнението на обществени поръчки от „Мултифорс А.С.“.

След 2015 г. финансите на семейство Пеев рязко изчезват от декларациите пред Сметната палата. За 2016 г. наличните суми са малко над 130 хил. лв., а за миналата година – 340 хил. лева. Нови покупки, кредити или други задължения не са вписани в декларациите, но Магдалена Пеева каза пред „Капитал“, че имат заеми от 1.9 млн. лв. към Общинска банка.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar