Върховният административен съд (ВАС) отмени понижението на бившата ръководителка на девинската прокуратура, наложено й заради наказателно дело, свързано със сина й. Това става ясно от онлайн деловодството на съда.

От мотивите на петчленния състав на ВАС се разбира, че Дамянова е била наказана от Висшия съдебен съвет (ВСС) заради участие в разследване за противозаконно отнемане на кола, свързано със сина й. Дисциплинарното производство срещу Мария Дамянова е образувано през април 2016 г. по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. В предложението се твърди, че са установени данни за виновно неизпълнение на служебните й задължения. Дисциплинарният състав на ВСС приема, че тя е нарушила етичния кодекс и е накърнила престижа на съдебната власт. Освен това не била критична към себе си, а определяла действията си само като отстранимо процесуално нарушение.Първата инстанция е потвърдила наказанието със следния мотив: „Дамянова не би следвало да извършва действия по служба, засягащи нейния син, за което безспорно правилното поведение е да се отведе от тези действия“.

Петчленният състав – Анна Димитрова, Диана Добрева, Йовка Дражева, Еманоил Митев и Илиана Славовска – е на друго мнение. Съдиите приемат, че ако извършеното не беше от шеф в прокуратурата, а от редови прокурор, той нямаше да бъде наказан. Освен това нямало вредни последици, а Дамянова е направила необходимото за обезпечаване на доказателствата и за разглеждане на делото от прокурор, който не е заинтересуван от изхода на делото. Синът й е нямал качество на обвиняем, за да се налага отвод, смятат върховните съдии.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar