Полша ще представи проект за промени на закона за Върховния съд тази седмица, за да изпълни изискванията за получаване на средства от ЕС по Плана за възстановяване, каза във вторник полският министър по европейските въпроси Шимон Шинковски вел Сек.

Достъпът на Полша до 23.9 милиарда евро безвъзмездни средства и 11.5 милиарда евро евтини заеми беше блокиран поради спор с Брюксел за независимостта на съдебната система от управляващите.

През юни Европейската комисия заяви, че одобрява Плана за възстановяване на Полша, но парите няма да са достъпни, докато Варшава не направи реформи в съдебната система.

„Днес проектът за изменение на закона за Върховния съд ще бъде внесен в (парламента). Той ще отговори на ключовите етапи, посочени от Европейската комисия във връзка с Националния план за възстановяване“, каза Шинковски вел Сек пред репортери.

Съдът на ЕС нареди на Полша да разпусне спорна институция на дисциплинарна камара за съдии и наложи глоба от 1 милион евро на ден на Полша, ако не го направи.

Оттогава Варшава замени камарата с нов орган, но критиците казват, че проблемът с подкопаването на независимостта на съдиите не е решен.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar