Полски съд осъди във вторник 14 граждани на Русия, Беларус и Украйна за планиране на извършване на саботаж от името на Москва, съобщава АФП.

Подсъдимите бяха обвинени миналия месец в шпионаж, планиране на дерайлиране на влакове, превозващи помощ за Украйна, както и наблюдение на военни съоръжения и критична инфраструктура.

„След като разгледа делото, съдът призна всички обвиняеми за виновни за обвинените престъпления и установи, че някои от тях действат в рамките на организирана престъпна група“, каза съдия Ярослав Ковалски, докато произнасяше присъдата.

14-те обвиняеми, които получиха затвор от 13 месеца до шест години, бяха осъдени задочно, след като всички се признаха за виновни и пропуснаха процеса.

Всички обвиняеми са признали през ноември, че са действали с цел да обърнат обществените настроения в Полша срещу съседна Украйна.

Министърът на правосъдието Збигнев Жобро съобщи тогава, че всеки от обвиняемите може да бъде осъден на до 10 години затвор.

Полша е един от основните доставчици на военно оборудване на Украйна и служи като транспортен център за оръжия, изпратени от нейните западни съюзници.

През март, Полша разби руска шпионска мрежа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar