Двамата осъдени полски депутати във вторник вечерта са били арестувани в президентския дворец, съобщава „Ройтерс“.

Припомняме, че случаят ескалира конфликта между националистическия държавен глава и новото проевропейско правителство.

Полският премиер Доналд Туск обвини президента Анджей Дуда във възпрепятстване на правосъдието, след като двамата бяха видени в президентския дворец.

Туск каза, че както Дуда, така и лидерът на националистическата партия „Право и справедливост“ (ПиС) Ярослав Качински могат да бъдат държани отговорни за възпрепятстване на правосъдието.

„Ситуацията е невероятна. Осъдените трябва да бъдат отведени в изолация, но те избират друго, по-удобно място за изолация – президентския дворец“, каза Туск.

През 2015 г., седмици след като ПиС дойде на власт, Дуда помилва Мариуш Камински, след като той беше осъден за злоупотреба с власт в предишна длъжност, което му позволи да стане вътрешен министър.

Адвокатите се съмняват дали Дуда може да го помилва, преди апелативен съд да издаде окончателно решение. Миналата година Върховният съд каза, че делото трябва да бъде възобновено и през декември Камински и неговият заместник Мачей Васик бяха осъдени на две години затвор за злоупотреба с власт.

Във вторник кабинетът на президента публикува снимка на Камински и Васик с Дуда на официално събитие в двореца.

„Формира се мрачна диктатура. Не можем да позволим Полша да държи политически затворници“, каза Камински след събитието, преди да влезе отново в сградата. Имаме работа с дълбока криза на нашата държава, бунт в съдилищата ние не се крием, ние сме при президента.“

Според Шимон Холовния, председател на долната камара на парламента или Сейма, декемврийската присъда означава, че Камински и Васик са загубили своите парламентарни мандати. Двамата обаче отрекоха това и планират да присъстват на следващото заседание.

Дуда се срещна с Холовния в понеделник, за да се опита да го убеди, че помилването му е валидно и съдът няма право да издава втора присъда, но не постигнаха споразумение.

„Заседанието, планирано тази седмица, ще бъде преместено за следващата седмица… има една причина за това решение – моята задача е да осигуря достойнството на Сейма и социалното спокойствие“, каза говорителят Холовния.

Парламентът трябваше да гласува бюджета за 2024 г. на заседанието тази седмица. Има срок до края на януари да го изпрати на президента, за да го подпише. Ако не направи това, президентът може да разпусне парламента.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar