Висш полски съд реши в понеделник да блокира уволнението на висш прокурор, обвинен в участие в политизирането на правната система на страната, предава „Ройтерс“.

Критиците казват, че реформите, осъществени от бившата националистическа партия „Право и справедливост“ (ПиС), са увеличили политическото влияние върху съдилищата и милиарди евро, предназначени за Полша, са били замразени от Брюксел поради опасения за върховенството на закона.

Новото проевропейско правителство на Варшава обеща да отмени реформите и да деблокира парите, но задачата му се усложни от факта, че президентът Анджей Дуда е съюзник на PiS и че поддръжниците на партията заемат мощни позиции в съдилищата и регулаторните органи.

Последната битка между новото правителство и съюзниците на старата администрация започна в петък, когато министърът на правосъдието Адам Боднар уволни Дариуш Барски, който като държавен прокурор на страната наблюдаваше всички дела и прокурори.

В понеделник Конституционният трибунал, за който критиците казват, че се е политизирал под ПиС и чийто ръководител Юлия Пржилебска е описана от лидера на партията Ярослав Качински като „близък приятел“, реши да блокира уволнението.

„Конституционният трибунал издаде временно решение, в което нареди на главния прокурор и всички публични органи да се въздържат от всякакви действия, които биха попречили на Дариуш Барски… да изпълнява функцията на държавен прокурор“, се казва в съобщението.

Тогава канцеларията на президента съобщи, че е поискала от трибунала да разреши спора между Дуда и правителството за Барски.

Барски, който не е коментирал публично откакто беше уволнен, трябва да се появи по-късно в телевизионна новинарска емисия.

Ситуацията със съдебната система на Полша остава объркана, откакто новото правителство се зае със стремежа си да отмени промените на ПиС в съдилищата и държавните медии .

Конституционният трибунал създаде пречки пред промените и съдиите от Върховния съд, назначени от ПиС, издадоха различни решения по същите въпроси от съдиите, назначени по-рано.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar