Газовата компания PGNIG спечели дело срещу „Газпром“ за $1,5 млрд., съобщиха от полската фирма.

Днес тя е получила официално съобщение, че Арбитражният съд в Стокхолм е приел окончателно решение в нейна полза в делото по иска срещу руските компании ПАО „Газпром“ и ООО „Газпром експорт“, по отношение на намаляването на договорната цена за природния газ по контракт, доставян в Полша по контракт от 25 септември 1996 г. Магистратите са променили формулата по т. нар. Ямалски договор, по конкретно в частта за непосредствената връзката му с котировките на пазара на енергоизточници в Европа.

Решението на арбитража засята доставките за периода от 1 януари 2014 г., датата на подаване на искането за промяна на цените на внасяния природен газ. Съдът е решил, че има разлика за връщане от „Газпром“ в ползва на PGNiG в размер на около 1,5 млрд. долара за времето от 1 ноември 2014 г. до 29 февруари 2020 г.

Договорът от 1996 г. предвижда доставки за Полша в обем от 10 млрд. куб. м на година и е със срок на продължителност до 2022 г. През 2010 г. цената на синьото гориво за бившата соцстрана бе намалена с 10%.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar