При специализирана акция са задържани трима души, на двама от тях вече са им повдигнати обвинения. Организаторът на престъпната схема ще отговаря пред съда и за пране на пари, след като органите на реда откриха над половин милион лева.

През уикенда полицията в Бургас задържа 44-годишен мъж, а в автомобила му открива 6 кг и половина марихуана. Наркотиците били предназначени за Турция.

„Причината за това е разликата в цените на наркотиците, говорим за марихуана, в Българи и в Турция. В България един килограм суха маса на т. нар импровизиран пазар се търгува за около 5000 лева, в Република Турция цената е от 10 до 15 000 евро за същия килограм. Именно това е мотивът на въпросните лица да извършат тази престъпна дейност“, заяви ст. комисар Калоян Калоянов.

С автомобил е направен опитът за контрабанда на наркотиците. Марихуаната е била скрита в специално изградени тайници в задната част на автомобила.

След ареста на шофьора на колата разследващите стигнали и до организатора на схемата – мъж на 54 години от Бургас и трето лице, в което са открити близо 650 000 лева в различни валути.

„Ние считаме, на база събрания доказателствен материал, че произходът на тези пари е от престъпна дейност, а именно държане и контрабанда на наркотични вещества. Като следваща престъпна деятелност ще бъде повдигнато обвинение и за пране на пари“, заяви Георги Чинев, ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас.

Ще бъде повдигнато и обвинение за пране на пари. Организаторът на схемата може да получи наказание до 15 години затвор и глоба до 200 000 лева, а шофьорът, който е трябвало да прекара наркотиците зад граница – до 12 години затвор.

Автор: Давид Сукнаров

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar