Началникът на полицията на Северна Ирландия Саймън Бърн подаде оставка в понеделник след поредица от скандали, сред които теча на лични данни на служители, съобщава АП.

Полицейският съвет на Северна Ирландия потвърди, че Бърн е подал оставка като главен полицай с незабавно действие.

Припомняме, че Бърн беше изправен пред нарастващ натиск да се оттегли, тъй като личните данни на всички действащи членове на полицията бяха публикувани по погрешка миналия месец в отговор на искане за свобода на информацията.

Данните включваха фамилни имена, инициали, местоположение и отдели на около 10 000 души персонал. Полицията каза, че ирландски републиканци дисиденти твърдят, че притежават информация за полицейски служители след инцидента.

Бърн беше забъркан и в друг скандал миналата седмица, когато съдия от Върховния съд постанови, че двама полицаи са били незаконно дисциплинарно наказани за арест, извършен по време на събитие през 2021 г.

Британската разузнавателна агенция МИ-5 повиши нивото на заплаха в Северна Ирландия от вътрешен тероризъм до тежка – което означава, че нападение е много вероятно – след като офицер, който не е на служба, беше сериозно ранен през февруари след нападение с огнестрелно оръжие от „Нова ИРА“, един от малките бойни групи, които се противопоставят на мира.

Въпреки че мирното споразумение от 1998 г. до голяма степен сложи край на три десетилетия сектантско насилие в Северна Ирландия, полицейските служители все още по-често стават мишена на дисидентски групи в бомбени и огнестрелни нападения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar