Видях Светослав Петков-Лъвицата в джип, който бе краден, попитах го дали го е задигнал, а след това го преследвах с личната си кола. Това разказа пред Софийския районен съд полицаят Асен Ушатов.

    Той описа случка от 20 май 2015 г. Тогава криминалистът работел в сектора „Автокражби“ на СДВР. Вечерта паркирал колата си до блок 111 на ул. „Шарл Шампо“ в София. Ушатов се прибирал, но веднага познал Петков заради славата му на най-добрия в задигането на луксозни автомобили. Въпреки репутацията Лъвицата е неосъждан.

    Без да губи време, съзнавайки, че този път го е заловил на местопрестъплението, полицаят директно попитал „Ей, Лъв, този джип открадна ли го?“. „Не, бе“, отвърнал Петков, но видимо се притеснил. Знаейки, че има само едно спасение, натиснал газта и отпрашил. Криминалистът го последвал и започнала луда гонка по бул. „Тодор Каблешков“, разказа пред магистратите Ушатов.

    Междувременно полицаят записал номера. Обадил се на колегите си в МВР и опасенията му се потвърдили. Джипът бил обявен за откраднат от Кирил Николов на 4 май. Мъжът разказал, че го паркирал вечерта на 3 май на бул. „Витоша“ и сутринта не го намерил.

    На пресечката на „Каблешков“ и „Луи Айер“ Ушатов видял патрул на 4-о РУ и обяснил на колегите си накъде е отпрашил Лъвицата, завърши разказа си полицаят. Той обясни, че по-късно му се обадили, че Петков е избягал.

    Няколко дни след бясната гонка полицаи отиват в дома на Петков, за да му връчат призовка. Намират обаче майка му, която казва, че синът ѝ е в чужбина.

    След като се връща, Петков доброволно отива в районното. Категоричен е, че няма нищо общо с джипа. Обяснява, че по време на бясната гонка е бил във Варна. Имал резервация в местен хотел и това можело да се провери.

    Смята, че полицаите са го набедили и водели лична война срещу него.

    Униформените обаче контрират. Познавали го много добре и са категорични, че той е бил зад волана. Досега им се измъквал, защото бил най-добрият в задигането на луксозни джипове.

    В дома на Лъвицата криминалистите намират тирбушон за разбиване на врати на коли, 5 мечи лапи, тапа за заглушаване на сигнал от аларма и 4 джаджи за преодоляване на защити на автомобили. Натъкват се и на заготовки за ключове за ауди, мерцедес и роувър. Според МВР дори имало списък с автомобили за отнемане.

    Това е поредно дело срещу Петков. Той има и процес за опит за задигане на друг джип. По това дело е подсъдим с приятеля си Георги Воденичаров-Кико. И там обаче Петков не е заловен на местопрестъплението. Затова на първа инстанция Лъвицата беше оправдан, а Кико, който бе хванат в крадената кола, получи условна присъда.

    Срещу Лъвицата има и още едно дело, което е за банда за крадене на коли. То се гледа в спецсъда и подсъдим отново е и Кико. За лидер е обвинен Георги Георгиев-Бакалина, а сред членовете е и Ярослав Димитров-Яро. Той се прочу, след като бе сниман да задига кола, докато е под домашен арест, и това ядоса тогавашния премиер Бойко Борисов.

    Според обвинението групата действала от 2004 до 2007 г. Всеки в бандата отговарял за кражбата на определени марки автомобили. Ползвали се и пароли. „Маргелица“ значело „Мерцедес“, а „Олимпиада“ – „Ауди“. „Пастет“ пък отговаря на „Фолксваген Пасат“. С „1 на 0“ член на групата казвал на другарите си, че е откраднал една кола.

    Лъвицата бе арестуван и през ноември 2020 г. заедно с други мъже, които имат присъди и регистрации за автокражби. Петков бе задържан по подозрение, че е откраднал джип „Рейндж роувър“ от молдовец. Полицията го открила и сложила на паркинга на столичното 4-о РУ. Автомобилът обаче бил задигнат и оттам. След ареста Петков бе пуснат без обвинение.

    Мъжът носи прякора си от дете. Според една от легендите бил обсебен от филмчето за лъвицата Елза. Друга пък гласи, че бил нападнат през решетките от лъвицата в Софийския зоопарк, оттам и псевдонимът.

    Светослав Петков е подсъдим, но не е лежал в затвора.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar