Федерални агенти от САЩ и испанската Гражданска гвардия заловиха мегаяхта в Испания, собственост на олигарх с близки връзки с руския президент Владимир Путин в понеделник, предаде Асошейтед прес. Това е първият случай в инициативата „залови и замрази“ големи лодки и други скъпи активи на руския елит.

Испанската гражданска гвардия и федералните агенти на САЩ се спуснаха на яхтата в Марина Реал в пристанището на Палма де Майорка, столицата на испанските Балеарски острови в Средиземно море. Репортери на Асошиейтед прес от мястото на събитието видяха как полицаи влизат и излизат от яхтата в понеделник сутринта.

Съвместната операция по задържането на яхтата между Гражданската гвардия на Испания, ФБР, бюрото за вътрешна сигурност е извършена по искане на властите на САЩ, съобщи Гражданската гвардия.

Източник от гвардията посочи пред АП, че задържаната яхта се нарича „Танго“. Тя е 78 метров плавателен съд който носи флага на островите Кук. Специализираният сайт Superyachtfan.com, който проследява най-големите и най-скъпи яхти по света, я оценява на 120 милиона долара.

Яхтата е сред активите, свързани с Виктор Векселберг, милиардер и близък съюзник на руския президент Владимир Путин, който оглавява базираната в Москва Renova Group.

Докато Виктор Векселберг не бе санкциониран от ЕС, той се разследваше в САЩ за възможни данъчни измами, пране на пари и фалшифициране на документи, с които се смята, че се е целяло да се скрие собствеността на яхтата „Танго“, се казва в изявление на Гражданската гвардия.

Векселберг отдавна има връзки със САЩ, имал е „зелена карта“ в миналото и притежава имоти в Ню Йорк и Кънектикът. Роденият в Украйна руски бизнесмен натрупа състоянието си чрез инвестиции в алуминиевата и петролната индустрия в постсъветския период, отбелязва АП.

Векселберг беше разпитван и в рамките на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar