Полицията в Харманли тотално е подменила картината около пътния инцидент с бащата на президента Румен Радев – Георги. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев. Георги Радев се сблъска с човек в инвалидна триколка на кръгово кръстовище в града.

През уикенда премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че именно действията на МВР около този случай са сред основните причини да поиска оставката на министъра им. Той се ядоса, че МВР шефът не можел да си контролира хората, намеквайки, че това е направил местният лидер на БСП и бивш кмет Михаил Лисков, който се оказа на мястото.

„Установяват, че е подменена картината тотално. Виновният не е наказан, невинният е наказан, има акт, това е направил младши полицейският инспектор. Защо го е направил, защо е говорил с политически лица, съмненията остават за въздействие. Не е видял камерите, въобще не е потърсил свидетели, които ги виждаме на камерите“, заяви вътрешният министър в оставка пред Нова телевизия. Според него случаят изобщо не бил докладван на професионалното ръководство и стигнал само до по-ниските началнически нива в МВР.

Той намекна, че вината е на местните началници. „Една седмица след това научаваме. Защо професионалното ръководство не е докладвало по веригата? Къде е бил директорът на областната дирекция, къде е бил началникът на РПУ-то, те ми казват: лека телесна повреда, няма жертви, и такава е практиката, стига до някъде информацията. Да, ама тука има намеса на политика, това е бащата на нашия президент. Там има политическо лице, което се е намесило, това се видя от камерите“, заяви той.

МЪЛЧАНИЕ

Въпреки обещанията на МВР, че проверката по случая ще бъде огласена публично, това все още не се е случило. Според министъра обаче действията на проверяващите са по закон. „Аз можех да направя медиен бум от това нещо. Да отида там посред нощ, да ги арестувам тия, айде да не използвам по-тежката дума, тези, които не са си свършили работата. Да има разпити, вие да слушате за гръмки уволнения, а аз го направих по правилата“, каза той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar