27 000 лв., 40 000 лв., 100 000 лв., 250 000 лв., 500 000 лв.

Това не е наддаване. Това са сумите, за които българските политици се съдят в момента. Над 1,1 млн. лв. „се въртят“ в тези дела. А тепърва се развихря предизборната кампания, от която може да има още обидени и оклеветени. Съдебната практика за обезщетения заради обида и клевета, включително и за лица, ангажирани в политическия живот, не предвижда такива размери. Обикновено се присъждат 10-15 хил. лв. Все пак предстои да видим дали няма да се стигне до пробив в тази практика.

Последният иск, който беше внесен паралелно с регистрирането на кандидат-депуттаските листи, е на Лена Бориславова срещу фирмата на Слави Трифонов „Седем-осми“ АД. Поводът за делото, заведено от бившата началничка на кабинета на премиера Кирил Петков и настоящ кандадат-депутат е „Песен за Лена“. Парчето беше пуснато в социалните мрежи и партийната тв „7/8“ преди месец. В иска си за 40 000 лв. тя обяснява колко засегната и разстроена е била от песента, в която има обидни, грозни и вулгарни думи. Обявявайки, че е завела дело срещу сценаристите на Слави Трифонов, Бориславова, която не за първи път е обект на кафява кампания, каза, че ще има и още искове. „След сценаристите следват още няколко срещу мними обществени говорители и жълти медийни бухалки“, посочи тя във Фейсбук.

„Влизам днес в офиса, сядам и гледам до мен само подсъдими и бъдещи пандизчии“,

обобщи по този повод лидерът на ИТН и също кандидат-депутат Слави Трифонов. И иронично изреди във Фейсбук делата, водени срещу хора от ИТН.

Тук са още процесът „Асен Василев срещу Тошко Йорданов“ и „Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов“. Двамата представители на „Продължаваме промяната“ обаче са избрали различен подход. Василев заведе гражданско дело за непозволено увреждане. Ананиев започна частен наказателен процес, като пусна тъжба срещу Трифонов, за което няма да се налага да внася солена такса. (При гражданските дела тя е 4% от цената на иска.)

Тъжбата на Ананиев е за клевета, нанесена публично и разпространена в медиите, на длъжностно лице или на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му. Ананиев твърди, че на 12 януари 2023 г., докато е бил депутат, във видеоклип, публикуван на личната му страница във Фейсбук, Трифонов е разгласил позорни обстоятелства за него, с твърдението, че „Настимир Ананиев има общи фирми с NEXO“.

Софийският районен съд вече е насрочил делото за 4 април, видя „Сега“ в регистрите. Датата едва ли е избрана случайно – след изборите. Магистратите явно са преценили, че не искат да превръщат съдебната зала в предизборна арена. 3 дни по-късно е и делото, което Ананиев води срещу Тома Биков от ГЕРБ пак заради казуса „NEXO“.

Делото на Асен Василев срещу Тошко Йорданов обаче

ще се гледа точно във вихъра на кампанията

– насрочено е за 14 март. Този процес известно време беше във фаза изчакване, след като беше спрян преди няколко месеца по искане на двамата. Тогава от ПП обясниха, че Йорданов е направил предложение за извънсъдебно споразумение, което обаче Василев не е приел и затова делото може да бъде възобновено във всеки един момент по искане на която и да е от страните. Точно това се случва сега по искане на Василев.

Василев съди зам.-председателя на ИТН за 250 000 лв., като в момента съдът разглежда частичен иск от 25 100 лв. Бившият министър смята, че Йорданов му е причинил неимуществени вреди с клеветнически твърдения, разпространени от трибуната на парламента на 29 юли 2021 г., а след това възпроизведени пред Нова тв на 31 юли и пред bTV на 9 август. Йорданов заяви, че в миналото Асен Василев е откраднал интелектуална собственост от фирма и е бил осъден за това. Според Йорданов Асен Василев е работил като изпълнителен директор на фирмата Lesno.com, която се е занимавала с продажба на самолетни билети. Заради лошо управление инвеститор, който дотогава е вложил милиони в компанията, се оттегля през 2009 г., а Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца по-късно го изисква обратно, като по този начин я фалира. С програмистите от фирмата Василев основава друга, която започва да развива абсолютно същата дейност като предната. Това е довело до съдебни дела в Амстердам, Лондон и САЩ.

С частичен иск Василев действа и по гражданското дело срещу Делян Добрев

от ГЕРБ. Съпредседателят на ПП смята, че е оклеветен с редица медийни участия, изказвания от парламентарната трибуна и статуси на Добрев във Фейсбук. На 31 декември м.г. например Добрев пише дълъг пост, в който освен всичко казва и: „Сумарната щета за краткото управление на измамниците с бели якички е в размер на десетки милиарди лева. Тези колосални средства за нашата бедна страна изтекоха към режима на Путин и вероятно Кирил и Асен чрез сметки в Швейцария, Холандия, офшорки и т.н. Такъв теч на национален капитал няма дори по време на създаването на външнотърговските фирми в последните години на комунизма. Казано просто, тогава ограбиха България, сега я ограбиха двойно и тройно“. По-рано, през ноември, Добрев пише: „ЕК намали прогнозата за 2023 от 2,3% на 1,1%. Асен Василев продължава да се тръшка. Някой да му сложи усмирителната риза преди да е станало прекалено късно!“

„Днес в парламента попитах депутатите колко от тях мислят, че Асен Василев не е вземал тлъсти комисионни от газа и горивата? 1 вдигна ръка. Тоест 239 смятат, че е вземал!“, гласи пост на Добрев от 5 януари т. г. Според Василев с това умишлено и упорито разпространяване на клевети се уронва доброто му име в личен, социален и професионален аспект. В иска си той отбелязва още, че е изпитал непреодолимо възмущение от тези клевети.

Едва ли има шанс това дело да тръгне преди изборите, тъй като по него страните още си разменят книжа.

Съдебната битка на титаните – Кирил Петков и Бойко Борисов

обаче вече върви. Софийският районен съд заседава няколко пъти по делото, а поредното заседание е насрочено за 20 април. Този двубой обаче тече задочно чрез адвокатите, защото единствено Петков се появи за едно от заседанията в Софийския районен съд.

Петков съди предшественика си на премиерския пост за клевета в частно наказателно дело и настоява да получи половин милион лева обезщетение. Повод за делото е брифинг, който Борисов и хората му проведоха на 24 август м.г., на който обвиниха кабинета „Петков“, че е доставял природен газ за страната чрез дъщерна компания на „Газпром“, за да облагодетелства фирми, свързани с „Продължаваме промяната“. За клевета НК предвижда глоба от 3000 до 7000 лв. и обществено порицание. Отделно може да бъде присъдено и обезщетение. По искане на защитата на Петков съдът прие в рамките на частното наказателно дело (в него не прокурорът, а Петков е обвинител) да разгледа частичен граждански иск за 10 000 лв. (от 500 000 лв.).

С дела за обезщетения заради различни изказвания от времето, когато беше вътрешен министър, се сдоби и Бойко Рашков.

Него го съдят отделно и Бойко Борисов, и ГЕРБ.

Борисов настоява да получи 27 000 лв. обезщетение, а поводът да се почувства засегнат, е че говорейки за злоупотреби със средства за автомагистрала „Хемус“, Рашков каза пред репортерите: „Тези средства са преминали през една банка, собственост на Бойко Борисов, и с този собственик на тази банка, Бойко Борисов е имал общи фирми“. Борисов няколко пъти призова Рашков да се извини за „клеветите си“ и да каже коя е банката.

Делото на Борисов срещу Рашков още не е насрочено от Софийския градски съд, макар и да беше заведено още през ноември 2021 г. Това на ГЕРБ срещу Рашков, което е за 100 000 лв., обаче върви. Наскоро имаше и заседание по него. Сред свидетелите, разпитани по време на това заседание, бяха Делян Добрев и Костадин Ангелов от ГЕРБ, Ивайло Мирчев от „Демократична България“, както и евродепутатът от БСП Елена Йончева. Искът на партията на Бойко Борисов беше заведен заради след изявленията на Рашков като министър за парите от магистрала „Хемус“ – че „между 30 и 40% от парите, превеждани авансово на представяли се за строители на АМ „Хемус“, са се насочвали към ГЕРБ“.

Добрев и Ангелов трябваше да убедят колко е пострадал от това имиджът на ГЕРБ. Делян Добрев обясни в съда, че е имало последици за авторитета на партията, защото за разлика от други атаки, тази била безпрецедентна – идвала от действащ министър. Хората не я възприемали като фалшив сигнал, защото се очаквало министърът да не говори клюки, а факти. По думите му ГЕРБ продължава да страда от думите на Рашков, който, освен това, всеки пък като вземел думата, непрекъснато говорел за проценти, чували с пари и „Хемус“. Безпрецедентна атака към политически опоненти.

Костадин Ангелов пък разказа и личните си преживявания. Като отишъл на среща с избирателите си от Велико Търново, те започнали да викат срещу него гневни, бесни, разколебани в доверието си, да питат къде са милионите, затова ли магистралата не е направена до града им. Хората дори подарили сак на Ангелов и му заръчали да им го напълни с милиони, като ходи в Свищов, за да им го даде и да си оправят живота.

Бившият здравен министър четял на избирателите си официалното съобщение на прокуратурата,

в което са казва, че по време на разпита си по делото „Хемус“ Рашков не е посочил „никаква конкретика, включително не посочи конкретни лица и места, на които евентуално да са предавани и/или укривани парични средства, предмет на разследване по делото“. „Дори сега като ходя на такива срещи, ми се налага да обяснявам, че никой от нас не е получил милиони. Но винаги казват – абе, има нещо там, той е вътрешен министър, щом го е казал, значи е истина“, свидетелства Ангелов.

Ивайло Мирчев пък разказа в съда разговора си с водещ собственик на пътно строителна фирма, когото обаче не пожела да цитира. „Виж, Мирчев, като вземете властта, да не крадете 30-40 процента“, казал му бизнесменът и препоръчал кражбите да се ограничат до 5-10 %, за да може нещата да вървят в този бизнес. Когато Мирчев се възпротивил, че няма да крадат, бизнесменът му казал, че никъде по света това не е постигнато, „но може да направите така, че ние все пак да можем да строим, защото иначе го правим некачествено“.

Този процес продължава през май. Така че и дори следващият политически сезон да не произведе годен хляб (т.е. кабинет), без зрелища няма да останем.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar