Голям пожар, избухнал през нощта на събота срещу неделя в т.нар. Царски конюшни в центъра на София, намиращи се между булевардите „Дондуков“ и „Васил Левски“, изпепели около 2000 кв. м от таваните на сградите. Няма пострадали при инцидента, който е нанесъл сериозни щети на постройките.

Силният огън лумна броени часове след като над столицата се изля поредният пороен дъжд. Според кмета на район „Оборище“ Васил Цолов сериозно са пострадали вътрешните сгради и тези откъм ул. „Панайот Волов“. Има паднали покриви. Цолов поясни пред Би Ти Ви, че започва спешно процедура по обезопасяване на сградите, като собствениците ще бъдат призовани да ги укрепят. „Притеснява ме частта от покривите и сградите, които са открити – във връзка с откриването на учебната година, която може да е след месец и половина, но този месец и половина ще се изтъркаля много бързо“, коментира Цолов. Той призна, че учениците от Първа английска гимназия и разположеното в сградата й основно училище ще трябва да минават точно покрай пострадалите сгради. Цолов не пожела да коментира дали пожарът е предизвикан умишлено, каквито подозрения има.
В потушаването на огъня са участвали осем екипа с 30 пожарникари. От пресцентъра на Столичната община съобщиха, че кметът Йорданка Фандъкова сформира комисия от представители на „Направление архитектура и градоустройство“ и на район „Оборище“. Тя трябва да направи оценка на щетите и да задължи собственика да я възстанови в автентичния й вид.
С приетия през 2015 г. подробен устройствен план на тази част от центъра Столичната община запазва сградите на Царските конюшни. Решението е, че те притежават историческа стойност и качества и въпреки че нямат статут на паметник на културата, планът предвиди запазването им. В него бе записано, че в карето са допустими единствено дейности по консервация и реставрация на комплекса.
Сградите и земята под тях са с обща площ от около 8 дка и са обект на админстративни и съдебни спорове. Те са собственост на Янко Иванов, който успява да купи 7.5 дка от областната управа на София срещу 658 870 лв. или по около 90 лв. на кв. м. Продажбата беше разгласена от БСП през 2016 г.. Последва оставка на областният управител Веселин Пенев. Заедно с оценителя на имотите Юлия Димитров-Цекова в момента той е подсъдим по дело за ощетяване на държавата с 10.3 млн. лв. Според прокуратурата имотът е струвал 10.9 млн. лв. Делото не е приключило дори на първа инстанция. През 2005 г. Янко Иванов заменя с регионалното министерство три етажа от офис сграда на бул. „Драган Цанков“, срещу което получава 15 на сто от терена и една от сградите. През миналата година собственикът поиска от главния архитект на София Здравко Здравков разрешение да ги надстрои с от 7 до 12 етажа, но получи отказ. През февруари започна процедура по обявяване на сградите за паметник на културата от национално значение. Междувременно прокуратурата пробва неуспешно да развали сделките, като атакува заповедите на областния управител. Дела води и МРРБ, като и там не е известно да има някакъв резултат.
Пожарът в Царските конюшни напомня палежа в Тютюневия град в Пловдив от 2016 г., при който изгоряха няколко от емблематичните му складове. Два от тях бяха паметници на културата. След разследване прокуратурата повдигна обвинение единствено на бездомник, а през миналата година съдът в Пловдив го осъди на четири години затвор.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar