[email protected]

Магистратите не могат да му конфискуват парите от гаранцията, понеже не я е платил, макар да е на свобода

Неоткриваем за пловдивския съд се оказа Тодор Асенов, обвинен в отвличането на жена в село Калековец. Поредно разпоредително заседание пропадна, тъй като нито съучастникът му Илия Йорданов, нито адвокатът му Асадур Асадурян имат представа къде е.

Според прокуратурата Илия и потъналият вдън земя Тодор, които са роднини, отвлекли бившата жена на първия Иванка Славчева на 30 юли 2021 г. Оттогава семейните отношения са се подобрили и в момента отново са заедно.

В края на май Окръжният съд в Пловдив направи опит да даде ход на делото. Тогава обаче нито един от двамата подсъдими се явиха в залата. Защитниците им обясниха, че нямат връзка с тях, като адвокатката на Илия Йорданов Любомира Георгиева посочи, че Славчева ѝ се обадила и казала, че май са в болница. Днес подсъдимият обясни, че тогава е бил болен и повръщал цяла нощ. Асадурян пък заяви, че няма телефон на клиента си.

Обещанието на Георгиева Илия да се появи на второто заседание беше изпълнено. Самата тя обаче отсъства поради влошено здравословно състояние. Съдия Цветан Цветков попита мъжа къде е съучастникът му, но той не каза. „Вие сте на една улица, къщите ви са горе долу една срещу друга и не знаеш“, изненада се председателят на състава. Илия Йорданов обаче уточни, че жилищата са на 100-200 метра едно от друго, а той самият не излизал, тъй като не бил добре. Не знае и дали Асенов има телефон.

Прокурорът по делото Галин Гавраилов настоя съдът да обяви Тодор за общодържавно издирване, тъй като мъжът е обвинен за тежко престъпление и участието му в съдебния процес е задължително. Той поиска да бъде изискана информация за задграничните му пътувания, да се провери дали не е задържан в някой арест или затвор и дали работи някъде. Освен това според него трябва да бъде изменена мярката за неотклонение на подсъдимия в „задържане под стража“. В момента той е под гаранция, но съдът не може да конфискува парите, понеже Тодор не я е платил.

Илия Йорданов беше категоричен, че не иска делото да тръгва без двамата му адвокати. Съдия Цветков попита дали да му назначи служебен за следващия път, но той отказа.

След като чу страните, съдебният състав прецени, че не може да даде ход на заседанието заради отсъстващите. Цветан Цветков заяви, че властите ще направят всичко необходимо да издирят Тодор Асенов и отложи делото за 28 юни.

На излизане от залата Иванка Славчева, попитана от „24 часа“, отказа да разкаже какво точно ѝ се е случило. Илия Йорданов пък я побутна да си ходят и двамата тръгнаха заедно към изхода.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar