Подсъдим за убийството на приятелката си поиска съкратено съдебно следствие при разглеждането на делото, съобщиха от пресслужбата на Окръжния съд във Варна, който проведе разпоредително заседание.

Обвиняемият и адвокатът му са дали съгласие да не се провежда разпит на всички свидетели и вещи лица и на следващото съдебно заседание ще бъдат призовани за изслушване вещите лица, изготвили съдебномедицинската и химическата експертиза и един свидетел, който е бил общ приятел на убитото момиче и 40-годишния мъж.

Допълнително ще се явяват и свидетели, които съдът допусна за изслушване, които да дадат характеристични данни за подсъдимия, както и такива, доказващи болките и страданията на роднините на жертвата. Съдържанието на всички други протоколи от разпити на свидетели и експертни заключения от досъдебното производство ще бъдат прочетени и приобщени, за да бъдат взети предвид от съда при постановяване на присъдата.

От съда уточняват, че след промените в Наказателния кодекс, подсъдимият няма да получи намаление с 1/3 на размера на наказанието „лишаване от свобода“, нито замяна на доживотния затвор с присъда в години.

През юли прокуратурата във Варна внесе в съда обвинителния акт за убийството. Мъжът ще бъде съден за тежкото престъпление, извършено по особено мъчителен начин за жертвата, с особена жестокост и при условията на домашно насилие. Той беше привлечен като обвиняем в края на януари, а на 7 януари майката на жертвата е подала заявление, че дъщеря ѝ е в неизвестност от първия ден на новата година. Жертвата е жена на 31 години от Варна, с която обвиняемият имал връзка, пише БТА. В имота на подсъдимия в местността „Евксиноград“ полицията откри жертвата в добре замаскирана стара, септична яма, имитираща горичка.

Съдебното заседание по делото е насрочено за 13 декември, уточняват от пресслужбата на съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar