Президентът на Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) Тамаш Аян е уличен в злоупотреби, свързани с олимпийския спорт. Унгарецът е разобличен във филм на обществената германска телевизия АРД. В него се твърди, че светът на щангите е този, в който спортистите няма какво да кажат. Твърди се, че „това е свят, в който така наречената антидопингова програма се изражда в силова игра, защото IWF е асоциация, която наказва и блокира допинговите грешници според непрозрачни критерии и така печели милиони“. Авторите твърдят, че „в асоциацията се извършват зрелищни нарушения, свързани с липсващи олимпийски фондове – и засега без последствия“.

Документалният филм „Властелинът на щангистите“ търси отговори на въпроса как може да съществува такава система, дори да процъфтява, под прикритието на спорта.

Аян е уважаван член на олимпийското семейство, покровител на щангистите в продължение на повече от четири десетилетия и президент на IWF от 2000 г.

Във филма се твърди, че почти половината от 450 медалисти от Олимпиади и Световни първенства между 2008 до 2017 г. не са били подлагани на допинг контрол през тренировъчния процес. Голяма част от тези щангисти са от бившия съветски блок. Германците твърдят, че един от тях е грузинецът Лаша Такахадзе, който в последните години строши световните рекорди в тежка категория с нечовешки резултати.

„Нямаше допинг контрол, защото знаеха, че техните проби ще са положителни. Не е честно, но не можеш да направиш нищо“, заяви испанката Лидия Валентин, която беше обявена за олимпийска шампионка в Лондон 2012 през 2019 г., когато при реанализ всички призьорки бяха уличени за употреба на допинг.

Шефът на европейските щанги Антонио Урсо (Ит) разкрива през АРД, че от 1992 г. МОК е превел на IWF над $23 млн. и тези пари са прехвърлени в две швейцарски сметки без Аян да ги е отчел във федерацията. Според немците унгарецът не е могъл да обясни пред контролните органи на МОК откъде има $5,5 млн. Въпросът е в застой, но Урсо ще го отнесе към МОК, защото това е „вътрешна афера“. Адвокатът Марк Пита от Базел смята, че на този етап Аян е извършил поне три престъпления – изготвяне на фалшиви документи, нечестно изпълнение на задължения и кражба. АРД оповести, че всички документи вече са прехвърлени на МОК.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar