Бившият шеф на „Напоителни системи“-Шумен инж.Юлиян Вълчев, съден за безстопанственост, беше оправдан за втори път. Сега от Апелативен съд-Варна. Състав от магистрати отмени в понеделник присъда на Окръжен съд–Шумен от 12 февруари т.г. в частта, с която бившият директор беше признат за виновен за умишлена безстопанственост. Втората съдебна инстанция оправда Вълчев за това, че в качеството му на ръководител на звеното е нарушил Закона за водите и при условията на продължавано престъпление от началото на август до 13 септември 2013 г. е разпоредил източването на язовир „Нови пазар 1“ край с. Стоян Михайловски, като не е наредил да се преустанови изпускането на вода и с това е причинил щети за 49 003 лв.

Шуменските магистрати го бяха признали за виновен и му бяха наложили 2 г. лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, както и забрана да заема ръководни длъжности.

Пресслужбата на Апелативен съд–Варна припомня, че Юлиян Вълчев беше изправен на съд по три обвинения. Първата съдебна инстанция го призна за виновен само за източването на язовира и го оправда за стопански улов на 19 700 кг толстолоб и за това, че е използвал служебното си положение, за да набави облага за наемателя на язовира. С присъдата от вторник Вълчев вече е оправдан по всички обвинения.

Апелативен съд-Варна се занимава с казуса „Вълчев“ за втори път. Първото дело беше през 2016 г., когато щетите бяха изчислени на 86 752 лв., но съдът в Шумен тогава първи оправда изцяло Юлиян Вълчев като ръководител на „Напоителни системи“–Шумен. Делото беше върнато от Апелативния съд за ново разглеждане.
Последното решение на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка в 15-дневен срок.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar