Било рядкост, обясняват от здравното министерство

    Преболедувалите веднъж COVID могат да получат „зелен сертификат“, но преболедувалите два пъти – не. За това сигнализират читатели на „24 часа“, които не могат да извадят документ, че са повторно заразени.

    Елеонора Николова се разболява миналата година. Установява инфекцията с PCR тест и изкарва 14-дневна карантина. Получава зелен сертификат, който обаче изтича на 22 октомври тази година.

    Година по-късно по същото време тя се заразява повторно. Отново прави PCR тест и отново е под карантина. Елеонора решава да въведе данните си в системата, за да издаде втори, актуален сертификат. Оказва се обаче, че системата не генерира документ за второто боледуване. В his.bg е само първият сертификат, който е изтекъл.

    След като не може да получи зелен сертификат за преболедуване, пред читателката ни остават 3 опции, за да посещава свободно обществени сгради. Първата – ваксиниране, не се препоръчва в момента от личния ѝ лекар, той съветва да изчака поне два месеца. Втората е да направи тест за антитела, но и за това е рано, тъй като е преболедувала наскоро и няма да се индикират реалните. Остава ѝ вариантът с антигенни тестове, които ѝ излизат скъпо.

    За да потърси решение, Елеонора се свързва с РЗИ, но получава разнопосочни отговори от инспекторите. „Единият ден ми казват, че имам право да получа сертификат, после – че нямам. Съветват ме се ваксинирам. От Министерството на здравеопазването пък ми казаха да чакам до решаване на проблема“, разказва жената. „Вече месец нямам зелен сертификат и не мога да посещавам местата, на които законово имам право да ходя“, казва Николова.

    В отговор на „24 часа“ от МЗ казаха че втори сертификат за повторно преболедували още не се обсъжда от експерти, но се проучва международният опит. Причината – досега е съществувала тезата, че повторното заразяване е рядкост.

    „Оценката изисква всеобхватен преглед на съществуващите данни по въпроса и синхронизиране на българските сертификати с издаваните в други страни от ЕС. Работи се и по създаване на техническа възможност за генериране на такива сертификати след нормативното им утвърждаване от министъра на здравеопазването“, обясняват от там, въпреки че в началото на ноември здравният министър Стойчо Кацаров сам обяви, че е запознат с казуса и вече се работи по въпроса.

    От „Информационно обслужване“ заявяват, че щом постъпи заповед от здравния министър, разработчиците веднага ще включат като опция издаването на сертификата за заразените втори път.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar