Бибо Янков влизал из търговски вериги в условията на продължавано престъпление, смята разследването

Шуменец е привлечен като обвиняем за нарушаване на правила и мерки, издадени против разпространяването и появяването на заразна болест по хората – вируса COVID-19 след като за един ден влязъл в осем магазина без маска и в пет без т. н. „зелен паспорт“ за ваксинация, преболедуване или тест срещу коронавирус. Постановлението за привличане на обвиняем е издадено от Районната прокуратура в Шумен по бързо производство 965 от 2021 година по описа на РУ на МВР в Шумен срещу Билан Янков, повече популярен в Шумен като Бибо Янков (на снимката с белия анцунг).

Всичките предполагаеми престъпления според цитираното постановление Бибо Янков е извършил в събота на 30 октомври, когато Шумен стана една от точките на протести срещу заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров за въвеждането на сертификати за влизане в публични пространства и търговски обекти.

В този ден Янков влязъл без задължителната маска последователно в „Практикер“, „ЛС Уайкики“ и „ДМ“ в ритейл центъра в кв. Тракия, както и в обекти на „Кауфланд“, „Билла“, „Юск“ и „Лидъл“ в Шумен. В „Практикер“, „ЛС Уайкики“, „ДМ“, „Юск“ и „Хепи бай“ не показал и валиден документ за ваксинация, преболедуване или изследване. Според разследващите от МВР деянието е извършено в условията на епидемия и пандемия от вируса COVID-19, свързани със смъртни случаи, което е престъпление по чл. 355, ал. 2 от НК и предвижда наказание лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева.

Пак на същия ден в условията на продължавано престъпление според разследващите Янков е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото като влязъл по време на нерегламентиран протест заедно с група други лица в търговски обекти, скандирал и призовавал служители и клиенти на обектите да не спазват въведените ограничителни мерки. Това му е донесло и обвинение в едро хулиганство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar