Задържали го за кратко кражба през 1994 г. и научил, че досъдебното производство е прекратено чак през 2016-а

Прокуратурата ще трябва да плати на пловдивчанин обезщетение от 15 000 лв. за продължило 22 години разследване срещу него, което в крайна сметка било прекратено. Решението за това е на Апелативния съд в Пловдив и подлежи на обжалване пред ВКС.

Той бил задържан по обвинение в кражба заедно с още двама души на 19 януари 1994 г. Прекарал 4 месеца и 22 дни в ареста, след това бил освободен с мярка подписка и забрана да напуска страната. Докато бил задържан, направил 2 опита за самоубийство – наранил се с нож и глътнал игла. Привлечен бил като обвиняем чак през октомври 2006 г., но два месеца по-късно наказателното производство срещу него било спряно заради недоказаност на обвинението. През 2009-а то е прекратено, защото е изтекла давността. Той се поинтересувал какво става и копие от прокурорското постановление за прекратяване на производството му било връчено чак през октомври 2016-а. Затова съдът приема, че именно тогава то е влязло в сила.

Мъжът завел дело срещу прокуратурата за преживените страдания и пропуснати възможности да отиде да работи в чужбина и поискал като компенсация 30 000 лв. Пловдивският окръжен постановява обезщетение от 3000 лв. Следва нова жалба и апелативните магистрати завишават размера до 15 000. В останалата си част искът е отхвърлен, защото той е осъждан 3 пъти, един от които в периода на дългото разследване, което също би му попречило да работи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar