Пловдивски шофьор поиска общо 5300 лв. обезщетение от МВР заради брутален арест. В иска си твърди, че е бил принудително изваден от колата му, след което избутан на земята, удрян по крайниците и гръдния кош. Оплакал се от затискането на гърба му с коляно, както и от прекомерното стягане на белезниците. Арестът му докарал болки, уплаха, унижение и срам, нервност и чувство на несигурност към дейността на държавната администрация.

Щофьорът бил задържан пред фома му поради съмнение за употреба на алкохол и наркотични вещества зад волана. Не оказал съпротива, нито е опитал да осуети дейността на служителите на МВР. Въпреки това, без да се идентифицират и без отправяне на предупреждение, служителите на МВР го извадили със сила от автомобила и избутали на земята, при което си ударил главата, се посочва в иска. Служителите на МВР го поставили по корем, гърбът му бил затиснат с коляно от един от тях и му били поставени белезници, които били изключително стегнати, поради което извикал от болка и помолил белезниците да бъдат разхлабени, но вместо това, служителите му казали да не мрънка, изправили го и с удари в областта на гръдния кош и крайниците го натикали в патрулния автомобил и го откарали до Първо РУ – Пловдив да бъде изследван с техническо устройство за наличие на алкохол в кръвта и употреба на наркотични вещества.
След извършения тест отново го прибрали в полицейския автомобил, за да го откарат за кръвен тест в МБАЛ „Пловдив“. След извършеното изследване бил върнат до Първо РУ, където бил подложен на нечовешко и унизително отношение – служителите започнали да го заплашват и отправят обиди, казали му, че от такива като него ставали хубави булки в затвора, подигравали го и му бил нанесен удар в областта на гръдния кош от неизвестен от него служител на МВР. Бил е буквално захвърлен в помещението за задържане на лица, което не отговаряло на изискванията за минимална квадратура на човек, не му била осигурена завивка, нито храна или вода по време на престоя, помещението било мръсно и неподдържано. Шофьорът страдал от тежка форма на улцерозен илеоколит, развита след резекция на дебелото черво през 2014 г., симптоми на което заболяване са болки в корема и диария.

Твърди, че не му била предоставена своевременна възможност да използва тоалетна, дефекирал върху себе си и вместо да му бъде осигурена възможност да се почисти, дежурните служители започнали да го подиграват, че се „насрал в гащите“. Отказано било свиждане с неговата майка, която да посети районното управление и да му донесе чисти дрехи, храна и вода.
Неколкократно по време на престоя в помещението искал да му бъде оказана медицинска помощ, но такава не му била осигурена, посочва още шофьорът в иска си към МВР.
Магистратите, обаче, са категорични, че не са налице незаконосъобразни действия и бездействия от страна на служителите на реда, което води до извод за неоснователност на предявения иск.
Така претенциите на шофьора са изцяло отхвърлени, а твърденията му – оборени. Решението на съда подлежи на обжалване пред ВАС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar