МВР ще трябва да плати 10 бона обезщетение на сопотчанин, след като униформени му посегнали при извършването на арест и му спукали тъпанчето.
Случката се разиграла посред нощ край пловдивското село Каравелово. Тогава пострадалият и негов авер отивали да поливат нива с канабис. По пътя били спряни от полицейски патрул. Единият от униформените изкрещял: „Полиция, легни на земята, ръцете отзад!“. Мъжът се подчинил, но приятелят му духнал. Последвал арест, но и нанасяне на побой, тъй като отказал да каже името на съучастника си. Един от полицаите му удали силен шамар по дясното ухо, забил му и юмрук в ребрата, удрял го и по главата. После го вкарали в патрулката и поели към дома му, където е извършен обиск. Претърсили и къщата на майка му, която го видяла с посинено лице и подути клепачи.

Той поискал обезболяващи когато го завели в арестното помещение. Не получил обаче, тъй като в почивните дни там лекар не бил на разположение. Други в ареста му дали да пие аспирин. Стигнал до болница на третия ден, като становището на лекарите било, че тъпанчето е спукано и подлежи на операция. Пострадалият обаче отказал и то по сериозна причина – гледането на мярката му за неотклонение в същия ден.

Арестантът поискал обезщетение в размер на 60 бона, но то било частично уважено. Магистратите от Административния съд в Пловдив приели, че бил задържан с незаконна употреба на сила и му дали обезщетение в размер на 10 бона. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar