Първата присъда факт 20 години след престъплението

Вместо да лежи 14 г. в затвора за отвличане и изнасилване на 4 момичета, тв продуцентът и моден бос избягал като Братя Галеви

63-годишният Пламен Митрев е сред 19-те най-издирвани сексуални маниаци в Европа. Това става ясно от платформата eumostwanted.eu. Митрев е осъден на 14 г. затвор за отвличане и сексуални издевателства над 4 момичета, които държал във вилата си като робини. Примамил ги там с обещания да станат известни модели, но ги превърнал в проститутки за заможни клиенти. В края на 90-те Митрев е бил тв продуцент в БНТ, организатор на конкурси за красота и модни ревюта. Осъден е през 2017 г. на първа инстанция в Софийския окръжен съд, но е избягал като Братя Галеви и оттогава никой не го е виждал.

„В полицията в Европа на всеки две минути постъпва сигнал за сексуално престъпление. Никой не е застрахован, но жените и децата най-често стават жертви“, пишат от Европол по повод платформата за издирване на сексуални престъпници, в която се включва и България. Призовават се всички, които имат информация за издирваните, включително Митрев, да оставят съобщение в платформата при гарантирана анонимност.

Съдебният процес срещу продуцента е пример за бавно правосъдие – нещо, което от прокуратурата сега искат да променят чрез предложения за поправка в НПК.От задържането му до присъдата на първа инстанция минават 20 г.

Пламен Митрев е арестуван на 10 ноември 1997 г. Тогава в селската му къща са открити 4 млади момичета – голи, бити, вързани с вериги и изнасилени. Те отдавна са зрели жени, със семейства и деца, но още не могат да се отърсят от ужаса, който са преживели тогава. Още повече че насилникът им е на свобода като беглец от правосъдието.

Пламен Митрев примамва девойките във вилата си в софийското село Градец с обещания, че ще подпишат договор с голяма модна агенция, открила за света супермодели като Клаудия Шифър, и след това ще рекламират дрехи и ще се снимат в реклами. Момичетата му вярват, защото тогава Митрев е сред най-големите имена в модния бизнес – организирал не един и два конкурса за красота, дори ревюто на Пако Рабан в София.

Вместо във фотостудио момичетата се озовават във вилата му, оборудвана като декор на садо-мазо филм. Когато влизат вътре, извергът заявява: „Вие сте мои робини, ще ме наричате господарю“. Принудени са да се съблекат голи и да свалят накитите си. След това на ръцете им са поставени белезници, а на краката и шиите – вериги. После Митрев започва да ги бие, опира пистолет в слепоочията им. Дни по-късно се появяват и първите клиенти, които плащат на модния диктатор за сексуслугите. Един от тях попитал защо момичетата са вързани. Митрев отговорил, че това е тяхното желание.

Разследването продължава 2 г., а след това започва съдебната сага. Тогава става ясно, че Пламен Митрев добре е планирал отвличанията и изнасилванията на робините си. Месец преди момичетата да пристигнат, направил ремонт. Ангажирал с работата четирима мъже – двама от Каварна, един от София и един от Добрич. Последният е бившият полицай Живко Господинов, който сега е в затвора за убийство и грабеж на бизнесмен. Той го убил през 1996 г. По това време е в отпуск от затвора. След убийството се укрива и го издирват. Заловен е през 1998 г. Оказва се, че докато са го търсили, е работил на вилата на Пламен Митрев, в която са изтезавани 4-те момичета. Работниците в къщата са дадени на съд като помагачи на сводника изнасилвач, но само един от тях е осъден – Пламен Чуриков от София, който е взел с кола две от жените от Централна автогара.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar