Във връзка със запитване на „24 часа“ до председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев дали е купил имоти на по-ниски от пазарните цени, каквато информация се появи в някои медии, в редакцията се получи неговата позиция. Ето я:

Приходите и финансовите задължения на семейството ми са проследими за целия период от 2012 г. насам на страницата на Публичния регистър, който до 23 януари 2018 г. беше към Сметната палата.

От декларациите, които редовно съм подавал, е видно, че за всеки от притежаваните от семейството ми имоти е теглен ипотечен кредит, а през 2017 г. съм продал наследствен апартамент от 103 кв.м. в София. Всяка от сделките е изповядана и декларирана на реалната покупко-продажна цена и за това може да се направи сравнение с нотариалните актове на съседите ми.

Зад сделките стоят както моите доходи, така и тези на съпругата ми, която е стоматолог.

Купеният през 2012 г. апартамент в кв. „Гео Милев“ ни беше продаден преди акт 16, заедно с две парко места, които могат да се използват само за един автомобил. Макар да са продадени заедно с апартамента, няма пазарна логика, в която цената на квадратурата им да се пресмята като цена за жилищна площ.

Много бих се радвал да придобия имот на алея Яворов – каквито сравнения на цените се дават за втория придобит имот от мен и съпругата ми през 2017 г. За съжаление, обаче и този имот не е в кв. „Изток“, а е в кв. „Гео Милев“, където средната цена на имотите към момента, при сериозния ръст на цените спрямо предишните периоди, е 1187 евро.

Само пояснявам, че това не е ново строителство, на последен етаж, където обичайно цените са по-ниски и с проблеми, които все още не съм отстранил.

Неоснователни са спекулациите, че аз ще правя проверка на имуществото на което и да било лице. Съгласно ЗПКОНПИ проверките се извършват от съответните специализирани дирекции в Комисията и по ред, определен в закона, а крайното решение за резултата от тях се взема с гласуване от цялата петчленна комисия.

Приемам тези атаки като пореден опит за омаловажаване работата на Комисията, която представлявам и професионалистите, които работят в нея, както и като доказателство, че КПКОНПИ изпълнява безпристрастно законовите си задължения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar