– 9 месеца след дебаркирането на ивицата, запалило политическата искра, според решение на ВАС вече всеки има достъп до нея

– Пътят обаче още се води частен

По всичко изглежда, че Българското Черноморие ще се сдобие с нов плаж. Три месеца преди началото на активния туристически сезон Върховният административен съд окончателно реши, че брегът пред резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Росенец е крайбрежна плажна ивица и като такава трябва да бъде вписана в кадастъра.

Досега тя се

водеше

формално нива

и достъп до нея имаха само персоналът и обитателите на резиденцията. Точно затова стотици протестиращи на 12 юли миналата година излязоха да щурмуват бариерата към плажа.

Лично съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов акостира с лодка на брега, но грубо бе изтикан в морето от гардове на НСО, които пък после бяха наказани.

Решението на ВАС от 11 март дава достъп на всеки простосмъртен да си опъне плажната хавлия на метри от покоите на Ахмед Доган, без да бъде притесняван и гонен от гардове, тъй като ивицата се води изключително държавна собственост. Такива са останалите плажове по Българското Черноморие. Случайно или не, досега тя не е била вписана като плаж в регистрите и де факто се водеше земеделска земя, но пропускът бе поправен със съдебно решение.

Становището на върховните магистрати бе по повод жалба от представителя на фирма „Стрейтлайн“ арх. Калин Тихолов, който в качеството си на проектант на сараите оспори съдебното решение на първата инстанция в Бургас, че ивицата въобще е плаж. Мотивите му бяха,че става въпрос за „естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти“, а отсъствието от регистрите не представлява „явна фактическа грешка“, тъй като брегът не е бил покрит с пясък или чакъл. Според ВАС обаче жалбата му е неоснователна, тъй като не засяга интересите на фирмата.

Формално интересите ѝ са за няколко незначителни по функция постройки, но се изразяват в това да държи далеч любопитните погледи от резиденцията.

Преди съдът да се произнесе, през януари

граждани

излязоха на

акция да скубят

тревата

на брега. Оказа се, че след Нова година ивицата е била изкуствено затревена с райграс, за да се представи като поляна. Ентусиасти вече се канят да тестват новия статут на ивицата като плаж още на Великден с пикник на пясъка.

Проверка на прокуратурата пък установи за 5 от сградите в района, включително и на плажа, че са незаконни, тъй като са били изградени без строително разрешение и одобрени инвестиционни проекти от община Бургас. Сега тя трябва да събори три от тях, но чака решение на съда след друго обжалване от „Стрейтлайн“. Поради същата причина не е ясна и съдбата на останалите две, за които отговаря държавата в лицето на областна управа. Става въпрос за обслужващи сараите сгради на 2 и 3 етажа, бунгала и една оранжерия за зеленчуци.

Единствено от решението на магистратите зависи дали ще останат на брега, след като в навечерието на изборите парламентарната комисия по земеделие изненадващо отложи приемането на спорните поправки в Закона за рибарството и аквакултурите, с които според Христо Иванов се даваше шанс да бъдат узаконени. Според прочита му на текстовете между първи и второ четене това можеше да стане, ако се докаже, че са за сезонно ползване, влизат в границите на селищното образувание или граничат с рибарско пристанище.

Отлагането на

поправката

„Догансарай“

бе мотивирано с това, че текстовете не са съгласувани с Брюксел.

Поправките бяха подкрепени от обитателите на съседното рибарско селище Ченгене скеле, с което си навлякоха гнева на Иванов. На свой ред те му отговориха, че той си отмъщава на тях, защото не са го подкрепили с лодките си при акцията му през лятото.

Каквито и решения да бъдат взети за постройките, така или иначе плажът около резиденцията на Доган вече е достъпен за граждани. Въпросът е как ще се стигне до него. Сегашният път, който обслужваше резиденцията, още се води частен с решение на общинския съвет в Бургас от април м.г. През юли под обществения натиск ОС отмени решението си и го върна на общината, но фирма „Хермес груп“ ЕООД – собственик на сарая, обжалва в съда заедно със „Стрейтлайн“ като притежател на съседен имот.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar