Бездомниците Даниел Данков и Ангел Христов, убили брутално 59-годишния Дончо Йорданов в изоставена сграда в Горна Оряховица, са сред първите „клиенти“ на окръжния съд във Велико Търново, които няма да могат да се възползват от съкратен процес и намаляване на присъдите.

Макар 42-годишният Даниел да е направил признания, а 48-годишният Ангел да заяви в разпоредително заседание, че иска да каже истината за случилото се, те най-вероятно ще лежат доживот. Причината – влязла в сила промяна в закона, която отнема тази възможност за извършители на убийства.

Прокуратурата ги обвинява като съучастници в умишлено убийство, извършено с голяма жестокост и по особено мъчителен за жертвата им начин между 26 и 30 април т.г. Процесът срещу тях тръгва по същество на 17 декември. На разпоредителното заседание във вторник те бяха доведени в съдебната зала под засилена охрана с пранги на ръцете и краката. Даниел – от затворническата болница на Софийския затвор, защото има тежко онкологично заболяване.

„С рак на дебелото черво е, предстои му изследване на ПЕТ скенер и операция или лъчелечение. Направил е признания, но няма възможност за разглеждане на делото по реда на чл. 371 от НПК и облагодетелстване от този факт“, каза служебният му защитник Дечо Дечев.

Ангел пък е в следствения арест, където тютюн за ръчно свивани цигари му носел единствено служебният адвокат Росен Илиев. Даниел няма семейство, но аверът му има жена в лясковското село Добри дял.

„Тя го изгонила отдавна и въпреки писмата, които й писахме през кмета на селото, не иска да чува за него“, обясни Илиев.

Ангел и по-младият Даниел били приятели и от години водели скитнически начин на живот. В последно време обитавали изоставената сграда на бившето предприятие „Тих труд“ в района на болницата в Горна Оряховица. Настанили се в стая без прозорци и врати на третия етаж. От началото на 2019 г. в разкостената постройка живеели и пострадалият Дончо с прякор Дядката и още един несретник – Бисер Стоянов – Дявола. Дядката бил родом от Левски, но изпаднал финансово и пристигнал в Горна Оряховица. Общата им участ ги сближила и дори се преместил в стаята на Даниел и Ангел.

Тъй като обичайно прекарвали времето си, наливайки се с ракия, Ангел решил да вземе мобилния телефон на Дончо и да го заложи за малко пари. Даниел бил посветен в плана. Поискали телефона му, уж да го ползват, и го отнесли в заложна къща. Нямали лични карти, затова го дали срещу 30 лв. чрез чужд документ за самоличност. Така си купували няколко дни алкохол и цигари, но Дядката започнал настоятелно да си иска телефона обратно.

Така се случило и в края на април, когато Ангел се троснал, че няма да го върне, защото го заложил за пари. Избухнал скандал. Уплашен от възникналия конфликт, Дядката напуснал общата стая. Това обаче не успокоило двамата му авери, всички били здраво почерпени с ракия. Разярени, те го намерили легнал на пода в друга стая и започнали да го млатят с юмруци и ритници по главата и тялото.

Дядката успял да се отскубне и побегнал по коридора, викайки за помощ. Ангел и Даниел обаче го застигнали и безмилостно го ритали по краката и задните части, докато жертвата се влачела на ръце и крака по коридора, пише в обвинителния акт.

Дончо успял да стигне до стълбите, но Ангел го ударил силно, той изгубил равновесие и паднал надолу по гръб. На циментовата площадка под стълбите продължили да го бият и ритат безмилостно. Даниел го довършил със случайно попаднал му камък. Едва когато спрял да дава признаци на живот, обвиняемите спрели да го удрят.

Зарязали безжизненото тяло, измили се и се преоблекли, опитвайки да заличат следите от зверството. Ангел взел и скрил личните вещи на убития, а Даниел изхвърлил от терасата личната карта на Дончо, за да не може някой да я намери и да разбере коя е жертвата.

На следващия ден Ангел дал 5 лв. на Даниел и му забранил да казва на никого за станалото. Самият той обаче отишъл в полицията на 30 април. Казал, че видял труп на непознато лице в изоставена сграда. Намесил другия несретник – Дявола, уж той му го показал, обяснявайки, че лично го е убил.

Започналото разследване обаче бързо насочило полицаите към истинските извършители. На досъдебното производство и двамата признали вината си. Даниел дори възпроизвел механизма на убийството в следствен експеримент. После Ангел се отрекъл от първоначалните си признания.

Извършената съдебно-медицинска експертиза на трупа на Дядката показала като непосредствена причина за смъртта открита черепно-мозъчна травма в челната област над основата на носа, предизвикана от три или повече силни удари с тъп предмет. Дончо обаче имал още двустранно натрошени ребра, разкъсвания в коремната кухина и аспирация на кръв в белия дроб, безброй охлузвания и кръвонасядания от побоя, нанесен с особено ожесточение и ярост.

Запознати със случая допускат, че истинската причина за зверството е мъжка любов. Ангел и Дончо, не можели да си поделят Даниел, но няма събрани доказателства в тази посока. Даниел изтъкнал като причина за скандала между тримата, че били много пияни. Химическата експертиза на кръвна проба от трупа на Дядката показала рекордните 5,15 промила алкохол.

На разпоредителното заседание не се появи никой от наследниците на Дончо Йорданов. „Неговия брат и дъщеря му са конституирани като пострадали, но дъщерята Десислава, призована в Италия, при разпит заявява категорично, че от 10 г. не знае нищо за живота на своя баща. Няма намерение да се връща повече в България и не иска да ходи в съда“, каза прокурорът Мирослав Овчаров.

Убиецът Даниел Данков получи 2 години затвор за източване на дебитна карта

Ден преди старта на процеса за умишлено убийство скитникът Даниел Данков получи две години затвор за източване на дебитна карта. Той се признал за виновен и сключил споразумение, одобрено от Великотърновския окръжен съд.

Даниел е извършил това престъпление на 2 септември 2018 г. Тогава в Лясковец, при условията на продължавано престъпление, на три пъти използвал платежен инструмент, без съгласието на титуляра – мъж от Златарица, като изтеглил от банкомат обща сума от 530 лева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar