Изключително изгодната сделка, която министърът на културата Боил Банов е сключил, за да си купи имот в Копривщица, е събудила подозренията на Гражданското сдружение „Зограф“. Оттам припомнят как в тв участие министърът се похвали, че си е закупил къща в града-музей, където с голямо удоволствие отсяда и преспива при всяка възможност. От имуществената декларация на министър Банов в регистъра на лицата, заемащи висши публични длъжности, която е качена на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), става ясно, че през 2018 г. той се е сдобил в Копривщица с къща с обща разгъната застроена площ от 140 кв. метра, както и с дворно място към нея от 324 кв. метра срещу 56 700 лева, отбелязват от „Зограф“.

В сдружението са категорични, че няма как да се закупи имот в Копривщица за такива „смешни“ пари и това става ясно дори от бърз преглед на агенциите за недвижими имоти. Къщи с тази квадратура и с дворни места на подобни свръх занижени и повече от атрактивни цени в китното подбалканско градче не се предлагат и не се продават – нито днес, нито през последните поне няколко години, констатират от гражданското сдружение.

От „Зограф“ настояват за публично обяснение от Банов за изгодната имотна придобивка, както и доколко е реална обявената от него цена за покупко-продажбата в имуществената му декларация на сайта на КПКОНПИ. От сдружението припомнят, че често купувачите настояват за вписването на по-ниска от реалната цена, защото така спестяват от местни данъци и нотариални такси.

Посочването на невярно обстоятелство в нотариалния акт, каквато е по-ниската цена, е престъпление, подчертават от „Зограф“.

Това е поредният скандал, свързан с министъра на културата. Миналия февруари настоящият евродепутат от левицата Елена Йончева представи документи и записи, които според нея доказват, че Банов е давал указания за фалшифициране на документи, за да се опрости неустойка от 700 000 лв. на фирмата строител на втори и трети етап от Ларгото в София, тъй като се е забавила със строежа. Спецпрокуратурата обаче отказа да образува досъдебно производство по сигналите на БСП поради „липса на данни за извършено престъпление“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar