Проверки в 21 страни дали наши бандити имат имане там са извършени по искане на вече бившата Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. Това става ясно от доклада на структурата, която от началото на годината се вля в новата комисия „Антикорупция“.

От данните на институцията става ясно, че през 2017 година е изпратила запитвания до 21 страни дали в тях имат данни наши проверявани лица да притежават имущество. Сред запитаните са Великобритания, Германия, Дания, Румъния, Гърция, Македония, Малта, Кипър, Сърбия, Украйна, Албания, САЩ, Турция, Австрия, Швейцария, Нидерландия, Португалия, Швеция, Люксембург и Франция. Подобни въпроси българските разследващи са изпратили и до Остров Ман. В същото време с такова искане към България са се обърнали 18 страни, преобладаващата част от които са европейски. От доклада на КОНПИ става ясно още, че е изпратено искане до Германия и Франция за признаване на български съдебни решения, с които се налагат запори на имущество в чужбина.

В документа се посочва още, че през 2017 г. са

влезли в сила 28 съдебни решения

за отнемане на имущество,

придобито от престъпна дейност. Според данните стойността на отнетото имущество е 23 676 263,79 лева. За сравнение – през 2016 г. са влезли в сила тридесет и едно решения на обща стойност 16 874 445,50 лева.

От комисията посочват, че причина за този положителен резултат е постановява

нето на пет влезли в сила съдебни решения за отнемане на имущество на

стойност над 1 млн. лв. Най-големият иск на КОНПИ е спечелен срещу германския гражданин Манфред Дийл, от когото са отнети активи за 7 050 142 лв., разследван у нас за пране на пари. Друг чужденец, разделил се с имането си у нас, е американският гражданин Лий Джеси Куинто, от когото са отнети малко над 2 млн. лв. заради дело за разпространение на наркотици. Заради дело за изнудване от нашенеца Веселин Наковски пък е отнето имущество на стойност 3 288 916 лв. Още близо 3 млн. лв. са отнети от Валентин Казанов, разследван за лихварство.

Анализът на данните показва, че стойността на отнетото в полза на държавата имущество чрез искове, внесени в съда от комисията,

бележи най-високото си ниво

от началото на създаването на комисията.

Въпреки постигнатия ръст в стойността на отнетото в полза на държавата имущество, придобито от престъпна дейност, през отчетната година съдилищата не са уважили седем иска в размер на 6 833 051,96 лева, признават от КОНПИ. Най-много са преписките за данъчни злоупотреби в Комисията- над 31%, следват тези за измами-6.73%, незаконна банкова дейност, лихварство – 4.81%.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar