Писна ли ви четете за дела, които се точат с години, свидетели си превъртат показанията като пумпали, експертизи се опровергават една друга, и накрая – присъда, която никой не разбира? Осъдителна или оправдателна, няма значение – тя просто сякаш не почива на нормалната човешка логика и изглежда мотивирана по другия начин.

Всичко това обаче може да се промени. С общите ни усилия. Стартираме в качеството ни на граждани на тази държава онлайн петиция, с която настояваме Висшия съдебен съвет най-сетне да внесе истинска публичност в мотивите, с които съдиите постановяват присъдите си. Тя е в европейския онлайн портал за петиции openpetition.eu и можете да я подкрепите тук.

Петицията е естествено продължение на апела, който отправихме в агенция и вестник „Монитор“ за „правосъдие на светло“ след оправдателните присъди по делото „Алабин“. За постигането на реална промяна обаче, е нужна сериозна гражданска подкрепа.

Освен това, вече и в качеството ни на журналисти ще стартираме и подписка сред колегите, отразяващи работата на съдебната власт, със същите искания до Висшия съдебен съвет – кадровия орган на Темида, който може да промени нагласата на магистратите от криенето зад клишето „съдията говори със своите актове“, да се доближат до обществото и да му обяснят как се стига до такива присъди.

Според чл.132 от Закона за съдебната власт „публичността на съдебния процес може да бъде ограничавана само със закон. Във всички случаи присъдата се обявява публично“. Към момента обаче тази публичност се постига само с публикуване на сайтовете на съответните съдилища на мотивите към присъдите, постановени от магистратите. Така, за разлика от всички останали представители на независимата съдебна власт като следователи и прокурори, единствено съдиите не обясняват публично своите решения, били те оправдателни или осъдителни.

Именно това оставя в обществото и усещането за липса на възмездие. В същото време в закона няма забрана освен писмено, след постановяване на присъдите си, съдиите да мотивират решенията си и устно пред медиите, които са посредници между съдебната власт и обществото. Считаме, че единствено по този начин ще бъде преодоляно чувството за липса на справедливост, битуващо в момента сред гражданите на държавата най-вече заради това мълчание.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar