Загуба на рефлекси в пилотите е причина за катастрофата на военния хеликоптер Ми-17 край авиобаза Крумово на 11 юни загинаха, когато двамата пилоти загинаха, а бордовият инженер бе ранен. Това съобщи вчера министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Припомняме, че преди няколко седмици МО засекрети проверката на трагичния инцидент и я предаде на прокуратурата. Още вечерта след инцидента Каракачанов съобщи пред медиите, че „трудно може да говорим за някаква пилотска грешка, най-вероятно става въпрос за някаква повреда в опашния винт“, а след това смени версията.
Това е вторият сериозен инцидент в мандата на Каракачанов, след като м.г. военен загина при разбиването на военноморски хеликоптер в Черно море.
Каракачанов отклони въпроса „кой трябва да понесе отговорност“ с припомнянето за хроничния недостиг на средства за армията през последните повече от 25 години.
Предстои сключване на договор за поддръжка и за възстановяване на летателната годност на щурмовите самолети Су-25, съобщи вчера пред журналисти зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков. Той уточни, МО е предприело мерки за възстановяване на летателната годност не само на хеликоптерната авиация, но с подписването на договора за интегрирана логистична поддръжка и на изтребителите МиГ-29 до 2021 г.
Зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов коментира одобрения от парламента проект за придобиване на 2 многофункционални патрулни кораба като начало на модернизацията на Военноморските сили. В момента се извършвала експертна работа по него, а в петък на Съвета по отбрана на министъра щяло да бъде представено текущото състояние на проекта. Целта е до края на годината да се сключи договор.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar